Vissa drycker är väldigt bra om du vill somna snabbare.
Vissa drycker är väldigt bra om du vill somna snabbare. - Foto: Illustration Nyheter24

Det ska du dricka innan läggdags – för att somna snabbare

Det är otroligt jobbigt när man inte lyckas somna – hur mycket man än försöker. Här är fem drycker att dricka för att somna snabbare.


1. Drick kamomillte innan läggdags – du somnar snabbare

Kamomill är en ört som har använts i århundraden för sina lugnande och antiinflammatoriska egenskaper. Kamomillte är särskilt känt för sin förmåga att lindra stress och främja avkoppling, vilket gör det till en utmärkt dryck att konsumera före läggdags. Kamomillte innehåller ett ämne som kallas apigenin. Denna antioxidant binder till vissa receptorer i din hjärna som kan minska ångest och initiera sömnen. För att göra kamomillte, lägg helt enkelt en kamomillte påse i en kopp kokande vatten, låt den dra i cirka 10 minuter, och drick sedan. Du kan dricka kamomillte varje kväll innan läggdags som en del av din rutin för att förbereda kroppen för en god natts sömn.

7 nyttiga recept – perfekta till både efterrätt och frukost

2. Varm mjölk får dig att somna lättare

Mjölk, särskilt när det är varmt, kan vara mycket lugnande och en bra del av din kvällsrutin. Den innehåller aminosyran tryptofan, som är en byggsten till de "lugnande" hjärn-kemikalierna serotonin och melatonin. Melatonin hjälper till att reglera din sömncykel, vilket gör att du kan sova bättre. Dessutom innehåller mjölk kalcium, vilket har visat sig effektivt hjälpa kroppen att använda tryptofan och producera melatonin. För att göra varm mjölk, häll bara upp mjölk i en kopp och värm den i mikrovågsugnen i cirka en till två minuter. Drick den varm före läggdags. Om du vill, kan du lägga till en liten mängd honung för sötma. Undvik dock att äta för mycket socker – det kan göra det svårare att somna.

3. Grönt te är bra för sömnen

Grönt te kan vara ett utmärkt kvällsval eftersom det innehåller aminosyran teanin. Teanin har visat sig hjälpa till att minska stress och främja både avkoppling samt bättre sömn. Grönt te har också antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper som kan vara bra för hälsan. Försök att välja en koffeinfri variant av teet, särskilt på kvällen, för att undvika att störa din sömn.

Håll dig mätt hela dagen – med dessa 7 urnyttiga matvaror

4. Drick saft på Montmorency-körsbär – sov bättre

Montmorency-körsbär är kända för sin höga koncentration av melatonin, ett hormon som hjälper till att reglera sömncykler. Personer som dricker Montmorency-körsbärssaft kan ha förbättrad sömnkvalitet och varaktighet. Att dricka ett glas av denna saft på kvällen kan hjälpa dig att koppla av och förbereda dig för en god natts sömn. Försök att välja en saft utan tillsatt socker för att undvika att störa sömnen. 

5. Att dricka örtte ger bra sömn

Det finns många olika örtteer som kan främja god sömn. Lavendelte har avkopplande egenskaper och kan hjälpa till att minska stress och ångest, vilket kan förbättra sömnen – så det kan vara en bra dryck att dricka innan du hoppar till sängs. En annan ört med liknande egenskaper är valerianarot. Det har använts i århundraden för att behandla sömnlöshet och ångest, och det är nu ofta inkluderat i örtteer avsedda att främja sömn. 

Läs vidare här:

Här är maten att undvika innan läggdags – kan störa sömnen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!