Ska du ut och resa?
Ska du ut och resa? - Foto: Henrik Montgomery/TT och Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Vanliga missen du INTE ska göra när du bokar resan: "Måste betala extra"

Är det dags för ett miljöombyte? Då kanske du är i full färd med att boka en sista minuten-resa till varmare breddgrader. För Nyheter24 berättar reseexperten Lottie Knutson om det vanligaste misstaget som resesugna svenskar gör i samband med bokning.


Att komma bort från vardagen, ta del av nya omgivningar och bege sig ut på lite äventyr slår aldrig fel och på nätet finns det oändliga alternativ att välja mellan: alpresor, solsemester och storstadsweekends. 

Men innan du sätter dig och bokar din resa finns det ett vanligt misstag som reseexperten Lottie Knutson menar är särskilt vanligt bland resesugna svenskar. 

Lottie Knutson: Undvik att bli "snål på kronan"

Vad är det då för fälla som så många går i i samband med bokning?

– Det som alla, och även jag ibland, gör är att man plötsligt när man ska boka resan blir snål på kronan. För det är det beteendet som drivs när man bokar på nätet, förklarar Lottie Knutson.

För ja, det billigaste alternativet är inte nödvändigtvis bäst ur ett ekonomiskt perspektiv.

– "Det är tre kronors skillnad" och så bokar man den absolut billigaste flygbiljetten vid en helt hopplös avgångstid som gör att man måste betala extra för taxi och annat. Sen sitter man och ångrar sig jättemycket.

– Lägg istället på lite extra för en vettig avgång så att du slipper utgifterna runtomkring. 

"Ta inte den billigaste hotellkategorin"

Även när det gäller hotell är Lottie Knutsons tips att inte vara dumsnål. 

– Ta inte den absolut billigaste hotellkategorin, för då får du de sämsta rummen. Det finns ingen "free lunch" som man säger. Lägg på en aning mer pengar så får du ett bättre rum och så mycket mer semester för pengarna.

Använd sajterna för att scanna marknaden

Prisjämförelsesajterna och onlineresebyråerna kan dock vara ett bra sätt att scanna marknaden.

– Du kan använda dem för att få en bra prisöversikt och en överblick på avgångar, men boka direkt via flygbolaget, färjebolaget eller tågbolaget. Då blir det mycket lättare om det blir inställt eller andra förändringar, för då är de här onlineresebyråerna nästan omöjliga att få hjälp av, konstaterar Lottie Knutson.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!