Guide: Sverige mot Tjeckien i JVM-semifinal

Vad: Tjeckien–Sverige, junior-VM i ishockey, semifinal.


När: Onsdag, 20.30 svensk tid.

Var: Scotiabank Centre, Halifax, Kanada.

Tv/radio: SVT1/SVT Play, P4 Radiosporten.

+ Vägen till semifinalen

Sverige, gruppspel: Österrike 11–0, Tyskland 1–0, Tjeckien 3–2, Kanada 1–5. Kvartsfinal: Finland 3–2.

Tjeckien, gruppspel: Kanada 5–2, Österrike 9–0, Sverige 2–3, Tyskland 8–1. Kvartsfinal: Schweiz 9–1.

+ Tidigare möten

Sverige vann gruppspelsmatchen mot Tjeckien med 3–2 efter förlängning. Ludvig Jansson blev stor matchhjälte genom att både göra 2–1-målet och det avgörande målet i förlängningen. Och tidigare i höstas vann Sverige tre möten med Tjeckien. Först i bronsmatchen i JVM i augusti, 3–1, sedan i en fyrnationsturnering i Finland, 5–4, och i november blev det 4–3 i en turnering i Tjeckien.

+ Så har det gått tidigare

Det är 13 år sedan Sverige tog JVM-guld. 2018 spelade Juniorkronorna final, men förlorade mot Kanada. Och 2020 och 2022 blev det brons. Tjeckien har inte vunnit JVM sedan 2001. I det uppskjutna mästerskapet i fjol, som spelades i augusti, tog det hårt på tjeckerna att förlora semifinalen mot Kanada. Man hämtade sig inte till bronsmatchen och förlorade mot Sverige, 1–3.

+ Målvakt i storform

Sveriges målvakt Carl Lindbom är turneringens bäste med 94,19 i räddningsprocent. Hans storspel har räddat Sverige i flera matcher. Ludvig Jansson är Sveriges bäste poänggörare med tre mål och fyra assist och i kvartsfinalen klev Leo Carlsson, som nyligen fyllt 18 år, fram genom sina två mål och var matchens stora gigant. Carlsson missade gruppspelsmatchen mot Tjeckien då han var lite krasslig.

+ Tjeckisk effektivitet

Tjeckien har imponerat i JVM och har endast förlorat en match, mot Sverige i gruppspelet, 2–3. Och man har vunnit stort – har hela 33–7 i målskillnad så här långt och är bästa laget vad gäller måleffektivitet. Jiri Kulich och Gabriel Szturc är båda i skyttetoppen med fem mål. Och Stanislav Svozil har svarat för åtta poäng totalt, varav sju assist.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!