Lagkaptenen Josefin Johansson och de andra Piteåspelarna med pokalen efter cupsegern.
Lagkaptenen Josefin Johansson och de andra Piteåspelarna med pokalen efter cupsegern. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Äntligen en titel för klubbikonen

Josefin Johansson var mammaledig när laget tog SM-guld 2018. Nu har klubbikonen till slut en titel med Piteå. Ja, men exakt. Jag har varit så länge i den här föreningen och vet hur hårt så många jobbar runt laget, säger 36-åringen efter cupsegern.


Häcken var den stora förhandsfavoriten i damernas cupfinal.

Klubben har en god ekonomi, spelarna är fotbollsproffs på heltid och förutsättningarna på Hisingsklubbens träningsanläggning är ypperliga.

Men Piteå har kämpat på konstaterar Josefin Johansson, som spelat i klubben sedan 2011. Det gör 1–0-segern och guldet extra känslosamt.

— Hela föreningen sliter med många saker, så att vi tillsammans ändå får gå ut och göra den här prestationen och ta ett guld tillsammans, det är otroligt häftigt, säger hon.

— Vi jobbar otroligt hårt varje dag. Vi har ett fantastiskt bra ledarteam som ger oss en otroligt bra plan och förutsättningar inför matcherna. Vi är otroligt lojala mot varandra. Alla går ut och gör precis det vi har pratat om.

Matchens lirare

Piteå IF Dam bröts ut ur Piteå IF 2017, sedan laget hotats av nedflyttning på grund av dålig ekonomi.

Trots kaoset tog klubben SM-guld 2018. Men första cupfinalen har dröjt till nu – och då blev det seger direkt efter det att Piteå fått straff på tilläggstid.

En skön känsla inte minst för Josefin Johansson, som missade SM-guldet eftersom hon fick sin första dotter i augusti 2018.

I fjol fick hon en dotter till, men har kommit tillbaka igen och fick nu som lagkapten lyfta cupbucklan inför deppande Häckenspelare.

— Häcken är ett fantastiskt bra lag och vi vet att det krävs otroligt bra försvarsspel. Vi får ligga och täcka. Men det känns som att de inte skapar de riktigt heta målchanserna utan att vi får dem dit vi vill, säger hon.

Välbehövliga prispengar

Piteå kom till Göteborg redan i förra veckan, eftersom lagen möttes i damallsvenskan i lördags (3–1 till Häcken).

I och med cupsegern får klubben nu ett litet tillskott på 150 000 kronor. Det är välbehövligt för Norrbottenlaget, där varje bortamatch kräver en både tidskrävande och dyr resa.

— Varenda krona betyder otroligt mycket. Vi sliter ekonomiskt. Det tror jag alla vet. Det är väldigt tufft. Så det kommer absolut vara ett bra tillskott för oss, säger Josefin Johansson.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!