Liverpools Mohamed Salah firar sitt 1–0-mål i Premier League-derbyt mot Everton.
Liverpools Mohamed Salah firar sitt 1–0-mål i Premier League-derbyt mot Everton. - Foto: TT

Salah ordnade årets första Liverpoolseger

Everton var en stolpträff från att lägga grunden till en ny skräll.Några blixtrande sekunder senare hade Liverpool i stället kontrat in 1–0.Det greppet om Merseysidederbyt släppte man aldrig.


Liverpool vann till slut med 2–0 och tog en efterlängtad seger – den första i ligan 2023 – efter fyra raka Premier League-matcher utan fullpoängare.

De senaste fyra åren har Liverpool vunnit ligan en gång och aldrig slutat sämre än trea. Men den här fotbollssäsongen är det inte mycket som har stämt, och efter årsskiftet har det blivit förluster mot lag som Wolverhampton, Brighton och Brentford. Under samma period har Brighton också slagit ut Liverpool ur FA-cupen.

Pressen var därför stor på tränaren Jürgen Klopp inför måndagens derby mot Everton.

Svängig minut

Matchens 36:e spelminut såg ut att förvärra tyskens huvudvärk ytterligare. I stället blev den rena lyckopillret.

En Evertonhörna nådde James Tarkowski vid den bortre stolpen och 30-åringen såg ut att göra precis som mot serieledande Arsenal för drygt en vecka sedan, då han på just en sådan situation fixade en överraskande 1–0-seger.

Men den här gången gick nicken i stolpen och i stället satte Liverpool i gång en vindsnabb kontring. Darwin Núñez passade till Mohamed Salah, som spelade tillbaka den till Núñez varpå uruguyanen satte fart mot Evertons straffområde.

Med ett inspel hittade han Salah på nytt och den egyptiske anfallsstjärnan stötte behärskat in 1–0 till Liverpool.

Everton fast i botten

Strax efter paus utökade Cody Gakpo till 2–0. Det var den 23-årige nederländarens första mål för Liverpool.

Everton har bara gjort 16 mål totalt den här säsongen – inget lag i ligan har gjort färre – och hittade ingen väg tillbaka från tvåmålsunderläget.

För Liverpool innebär segern att man klättrar förbi Chelsea, till nionde plats i Premier League. Upp till serieledande Arsenal är det dock långt: 19 poäng.

Everton är kvar på nedflyttningsplats, en poäng bakom Leeds som just nu är på säker mark.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!