Caroline Seger under fredagens träning med det svenska landslaget inför fotbolls-VM i Wellington, Nya Zeeland.
Caroline Seger under fredagens träning med det svenska landslaget inför fotbolls-VM i Wellington, Nya Zeeland. - Foto: Christine Olsson/TT

Asllani kapten i VM-premiären – Seger på bänken

Caroline Seger inleder på bänken och Kosovare Asllani bär därför kaptensbindeln i Sveriges premiärmatch i fotbolls-VM. Mot Sydafrika leder hon jakten på ett historiskt svenskt guld. Vi har otroligt många spelare med olika spetskvaliteter och just nu känner man bara en längtan att få komma ut och visa det, säger Asllani.


Fakta: Sveriges landskamper sedan EM

6 september 2022: 5–0 mot Finland, VM-kval (borta).

7 oktober 2022: 1–1 mot Spanien, landskamp (b).

11 oktober 2022: 3–0 mot Frankrike, landskamp (hemma).

12 november 2022: 0–4 mot Australien, landskamp (b).

16 februari 2023: 4–1 mot Kina, landskamp (neutral plan).

21 februari 2023: 0–0 mot Tyskland, landskamp (b).

7 april 2023: 0–1 mot Danmark, landskamp (h).

11 april 2023: 3–3 mot Norge, landskamp (h).

17 juli 2023: 5–1 mot Filippinerna, inofficiell, stängd landskamp 3x30 minuter (n).

Sverige har spelat nio landskamper sedan smällen i EM-semifinalen (0–4 mot England) förra sommaren. Ingen har varit av betydelse resultatmässigt, men ändå har det gångna året gett precis det som Peter Gerhardsson tyckte att laget behövde fram till VM – tuffare motstånd.

På lördagens presskonferens på Wellington Regional Stadium, där Sverige tar emot Sydafrika i söndagens VM-premiär, konstaterar Gerhardsson att det har fallit väl ut.

— Vi har fått möta bland annat Spanien, Frankrike, Australien, Tyskland, Norge, Danmark – vi har kunnat välja att spela väldigt bra matcher. Vi har fått matcherna som vi ville ha, säger Gerhardsson.

Mer bekväma favoriter

Trots den rejäla näsbrännan i EM-semifinalen förra sommaren går Sverige rakryggat in i världsmästerskapet i Australien och Nya Zeeland. Målsättningen är precis som inför EM satt så högt som det bara går.

— Många av våra spelare är desamma, det är samma förbundskapten. Vi har ett tydligt sätt som vi gör saker på, men jag tycker att mentaliteten i det här laget ... man kan verkligen känna att alla är extremt redo för det här mästerskapet, säger mittbacken Magdalena Eriksson.

— Sverige är alltid att räkna med. Det är fler spelare som har mästerskapsrutin inför det här mästerskapet och är mer bekväma vid att vara lite favorittippade, säger Kosovare Asllani.

VM-skrällar

I grupp G ingår förutom premiärmotståndaren Sydafrika, också Italien och Argentina. Allt annat än svensk gruppseger vore en missräkning.

Men det gäller att vara påkopplad direkt. Premiäromgången har visat att inget lag går säkert; Norge åkte på en skrällförlust (0–1) mot hemmanationen Nya Zeeland och Nigeria luggade olympiska mästaren Kanada på en poäng (0–0).

För svensk del gäller det bland annat att visa kvalitet i en mot en-situationer, både offensivt och defensivt. Det var en av delarna som inte riktigt fungerade i EM, har Peter Gerhardsson tidigare medgett.

— Vi möter ett Sydafrika som har både en del speed och dribblingssugna spelare, så jag hoppas att vi kan visa att vi klarar av det. Men framför allt attityderna, modet att inte bara passa utan att dribbla om du kan, och att defensivt våga stå kvar, säger Gerhardsson.

Skickas hem

Positivt är att skadeläget plötsligt ser väldigt ljust ut för svensk del. På lördagen tränade 22 av 23 spelare för fullt. Undantaget var högerbacken Stina Lennartsson, som landade i Nya Zeeland på fredagen som ersättare till skadade Hanna Lundkvist.

— Till morgondagens match är det i alla fall väldigt många som är 90-minutersspelare. Så jag har inga problem att ta ut det bästa laget som jag vill i nuläget, säger Gerhardsson.

Han väljer ändå att inleda med lagkaptenen Caroline Seger på bänken, vilket gör att Kosovare Asllani bär kaptensbindeln. Mittfältsveteranen Seger är dock skadefri, vilket innebär att Julia Zigiotti Olme, som varit på plats som reserv, nu skickas hem.

— Hon var ju med för att backa upp ifall Caroline Seger inte skulle kunna köra. Eftersom Seger har stegrat och kört för fullt här så fattade vid det beslutet i dag. Det innebär att vi har en trupp fylld med 23 spelare, som är spelbara.

Sverige–Sydafrika har avspark klockan 07 svensk tid på söndag.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!