Jonna Sundling har tagit tre SM-guld av tre möjliga i Boden. Arkivbild.
Jonna Sundling har tagit tre SM-guld av tre möjliga i Boden. Arkivbild. - Foto: Ulf Palm/TT

Sundlings succé – tredje raka guldet

Skid-SM i Boden är en enda stor uppvisning av Jonna Sundling. På 10 kilometer klassiskt kom 29-åringens tredje guld på lika många dagar. Sprintspecialisten Edvin Anger stod samtidigt för en skräll i herrloppet.


Varken distans, format eller åkstil tycks spela någon roll den här veckan. Jonna Sundling är bäst vad som än står på programmet.

Den inledande masstarten över 20 kilometer i fristil vann hon efter en spurtstrid med Linn Svahn. Torsdagens sprintstafett tog hon och Emma Ribom hem i helt överlägsen stil.

Och på fredagens 10 kilometer klassiskt, med individuell start, var Sundling på nytt i en klass för sig.

— Det är väldigt härligt att känna sig stark och att man kan driva på en längre stund, säger Sundling till SVT.

"Lurigt före"

Piteå Elit-kollegan Ebba Andersson var närmast att hota, men ändå inte riktigt nära. Redan efter två kilometer var Sundling tolv sekunder före, och avståndet bara växte för varje passering.

Sundling tog hem sitt sjätte SM-guld i karriären med 32 sekunders marginal ner till silvermedaljören Andersson.

— Det var lurigt före i dag och val av skidor är extra klurigt när det blir runt "nollan" och snöfall. Jag brukar sällan gå mer på glid än på fäste, men i dag chansade jag lite och det tror jag var bra, säger Sundling.

Kampen om bronset blev mer spännande. Linn Svahn gick vinnande ur striden efter en fin avslutning, hon var 44 sekunder bakom Sundling till slut. Frida Karlsson hade greppet om tredjeplatsen inledningsvis, men slutade först på sjunde plats.

Mamma Mia Karlsson säger till Expressen att 24-åringen känt av förkylningssymptom och är osäker på att tävla mer i SM.

— Ja, det måste bli bättre om det ska bli mer tävlande. Men det är ju i alla fall en vilodag nu på lördag, säger Mia Karlsson till tidningen.

Kan bli sex guld

Jonna Sundling kan roffa åt sig samtliga sex guld under SM-veckan. 29-åringen får bära favoritskapet i söndagens fristilssprint och på måndagen är hennes Piteå Elit en tung guldkandidat i stafetten. SM avslutas sedan med en klassisk tremil på tisdag.

— Det är ju tre tävlingar kvar så vi får väl se hur det utvecklar sig. Men vi är här för att försöka vinna, säger Sundling.

På herrsidan gick SM-guldet som väntat till en Åsarna-åkare, men inte till någon av förhandsfavoriterna.

Edvin Anger, som vanligtvis har sina främsta styrkor i sprint, knäppte klubbkamraterna William Poromaa och Jens Burman på näsan och vann med åtta sekunders segermarginal. Det blev ändå trippelt Åsarna på pallen, Poromaa tog silver och Burman brons.

TT
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!