Sam Hallam är bättre förberedd i årets VM än debutåret i fjol.
Sam Hallam är bättre förberedd i årets VM än debutåret i fjol. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Hallam: "Hoppas de får åka hem på fredag"

I fjol: en VM-nykomling som såg varje match som en enskild företeelse. I år: en Sam Hallam som tänker mer långsiktigt. Det känns som vi är bättre planerade för det här skedet när det gäller, säger Tre Kronors förbundskapten inför VM-kvartsfinalen mot Finland.


Den hyllade Hallam, tre SM-guld med Växjö, skulle komma in och frälsa Tre Kronor efter flera tunga VM-år.

Men första turneringen i Tammerfors och Riga i fjol slutade i besvikelse och ännu ett kvartsfinaluttåg som storfavorit mot Lettland.

Lärdomarna?

— En hel del. Jag tycker vi har förändrat hela vårt upplägg inför VM. Men det vi lärde oss förra året kommer inte riktigt i spel eftersom vi har en helt annan laguppställning i den här turneringen. Då är det helt andra förutsättningar, säger han om sin stjärnupplaga med 18 NHL-spelare.

"Varje match superviktig"

Han lyfter fram ett mer långsiktigt tänkande under turneringen jämfört med i fjol.

— Det är inget att snacka om att när man går in i sitt första VM så är varje match superviktig. Medan jag nu tycker att vi har en mer långsiktig process i tänket om spelet och laget. Med det sagt har vi gått ut och gjort vårt bästa i varje match, säger han.

Inför VM-kvartsfinalen mot Finland pekar han på att fler, både bland spelare och ledare, har större rutin:

— Rent mentalt och erfarenhetsmässigt. Det är många fler ledare och spelare som har varit i den här situationen förut. Jag hoppas att vi har en ganska bra tro på oss själva, säger han om sitt lag som sopade rent i gruppspelet och tog sju raka segrar.

I årets lag finns fem VM-guldvinnare och två tvåfaldiga Stanley Cup-vinnare.

Det ska ta Sverige förbi kvartsfinal och mot ett guld för första gången sedan 2018.

"Hoppas de får åka hem"

Vad går att förbättra i slutspelet jämfört med gruppspelet?

— Det kommer att handla om mentalitet. Det är inte detaljer, det är mentalitet, att vara på rätt sida av saker och ting, ta rätt ytor när du får dem och ha tålamod, säger Hallam.

Hans motsvarighet i motståndarbåset, Jukka Jalonen, är Finlands främste förbundskapten genom tiderna med ett OS-guld och tre VM-guld. Jalonen slutar efter VM i Tjeckien.

— Jag unnar honom ingen framgång men jag respekterar honom enormt för den framgång han har haft, det jobbet han har gjort för det finländska landslaget och den känsla han skapat runt finländsk hockey. Jag hoppas att de får åka hem på fredag.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!