Att låta gräsmattan växa är ingen dum idé.
Att låta gräsmattan växa är ingen dum idé. - Foto: Nyheter24 / Pexels

Därför ska du INTE klippa gräsmattan i sommar

Visst är det härligt med en välklippt och fin gräsmatta. Men det kan också vara värt att låta den växa fritt ibland. Här är varför.


Att alltid klippa gräsmattan och hålla den "perfekt" kan vara ansträngande. Många problem, som jobbig mossaför lite gödsling och torka, kan skapa sömnlösa nätter hos även den mest erfarna trädgårdsägaren. Men det finns en alternativ lösning: låt din gräsmatta växa fritt. Det kanske låter konstigt, men det finns många anledningar till varför det kan vara en bra idé. Här är tre av de viktigaste.

Bra för biologiska mångfalden

Regelbunden och intensiv gräsklippning kan leda till en minskning av den biologiska mångfalden på din gräsmatta, enligt SLU. Om gräset alltid hålls kort, erbjuder det färre livsmiljöer för olika arter av insekter och smådjur, vilket kan påverka hela ekosystemet negativt. Till exempel kan vissa arter av bin och andra pollinerare vara beroende av vissa blommor som bara kan växa om gräset lämnas längre. Genom att klippa gräset mindre ofta och låta det växa lite längre kan du bidra till att skydda dessa arter och upprätthålla den biologiska mångfalden i din egen bakgård.

Spara vatten

Kortklippt gräs kan öka ditt behov av att vattna gräsmattan. Gräsbladens längd påverkar hur mycket vatten som kan avdunsta från marken. Kortare gräs betyder mindre skugga för marken, vilket gör att den torkar ut snabbare. Dessutom kan kort gräs ha svårare att ta upp vatten och näringsämnen från marken, vilket kan öka behovet av ytterligare bevattning och gödning.

Minska stressen på gräset

När gräset klipps för kort kan det skapa stress för gräset. Detta beror på att gräset förlorar en stor del av sin fotosyntetiska kapacitet, vilket i sin tur kan göra det svårare för gräset att växa och upprätthålla sin hälsa. Kortklippt gräs blir mer utsatt för olika sjukdomar och skadedjur eftersom det försvagar gräsets naturliga försvarsmekanismer. Dessutom kan kort gräs leda till att jorden exponeras mer, vilket kan leda till en ökad tillväxt av ogräs.

Du kan kolla på tv i stället

Låt oss vara ärliga mot varandra: att klippa gräset är inte det roligaste man kan göra på semestern, så ett gott skäl att skippa gräsklippandet är att du helt enkelt får tid över till att göra roligare saker i stället.

Om du däremot tycker att det är en dålig idé att låta gräsmattan växa, kan du läsa om hur du bäst sköter om den istället.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!