Mimi Bekhechi tycker att vi måste sluta med djurförsök
1 av 3
Mimi Bekhechi tycker att vi måste sluta med djurförsök - Foto: Privat/SvD
Råttor gör ljud som liknar människoskratt ner de blir kittlade
2 av 3
Råttor gör ljud som liknar människoskratt ner de blir kittlade - Foto: Svenska Dagbladet
Mimi Bekhechi
3 av 3
Mimi Bekhechi - Foto: Privat

PETA: ​10 anledningar till att förbjuda djurförsök

Mimi Bekhechi (PETA): "Råttor är smarta. När de kittlas gör de ett ljud som liknar människoskratt. Det är anledning nog att stoppa djurförsök."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mimi Bekhechi är internationell programdirektör på PETA (People for the Ethical Treatment of Animals).

Det uppskattas att hundratals miljoner djur lemlästas och dödas varje år i experiment för ändamål från läkemedel till golvrengöringsmedel. Lagom till Försöksdjurens dag den 24 april så har vi listat tio anledningar till varför det är missvisande, vilseledande och plågsamt att använda levande varelser som labbutrustning.

1. Djur är inte provrör med svansar. De känner rädsla och smärta precis som vi gör, och deras naturliga instinkter, precis som våra, är att vilja överleva och vara fria.

2. Djurförsök är plågsamma. Det är fullt lagligt i Sverige att infektera apor med parasiter och att utföra invasiva procedurer på dem under flera års tid. Det finns ingen lag som hindrar experimentatorer från att tvångsmata hundar med bekämpningsmedel, ge råttor elchocker eller genmanipulera möss. Det är som taget ur en mardröm.

3. Det är dåligt ur vetenskaplig synpunkt. Det är väldigt svårt att ta resultat från experiment på djur och tillförlitligt applicera dem på människor, då det skiljer sig mycket – fysiologiskt, biokemiskt, metaboliskt och så vidare – mellan olika arter. Det är därför många läkemedel som testats på djur misslyckas vid användning på människor. Vissa produkter som ansetts säkra vid djurtest har orsakat allvarliga negativa reaktioner hos människor, inklusive dödsfall.

4. Det är oetiskt. Hur man än ser det så är det inte annat än fel att döma kännande, tänkande varelser till ett ensamt liv i en bur i ett laboratorium och utsätta dem för skrämmande, smärtsamma experiment utan deras medgivande.

5. Djur dödas fortfarande för att sälja läppstift. Djurförsök för kosmetika och hygienartiklar är förbjudet i Sverige. Sedan mars 2013 är det förbjudet att sälja kosmetiska produkter vars ingredienser testats på djur i hela Europeiska Unionen – ett stort framsteg. Tyvärr så är det obligatoriskt i vissa länder – till exempel i Kina – att varje företag som säljer kosmetik betalar för att produkterna testas på djur.

Det innebär att vissa märken som under flera år varit fria från djurförsök har vänt ryggen åt sina etiska ställningstaganden och börjat testa på djur för att komma in på den lukrativa marknaden. För att vara säker på att du inte ger dina pengar till ett företag som tjänar på djurplågeri i andra länder rekommenderar vi att du söker i PETA USAs databas Beauty Without Bunnies efter märken som är fria från djurförsök.

6. Det är inte ett smart sätt att spendera pengar på. Att testa på djur förlänger lidandet hos de människor som väntar på effektiva botemedel för sjukdomar. Det skapar vilseledande resultat och slösar värdefulla resurser, pengar och tid som kunde istället läggas på effektiv forskning som är relevant för människor.

"Cancerforskningens historia har varit en historia av att bota cancer hos möss", säger Richard Klausner, MD, före detta direktör av US National Cancer Institute. "Vi har botat cancer hos möss i flera årtionden – och det fungerade helt enkelt inte på människor".

7. Det finns bättre sätt. Innovativa forskare har utvecklat humana, avancerade och effektiva djurfria forskningsmetoder, inklusive människobaserad mikrodosering, in vitro-teknologi, patientsimulatorer och sofistikerade datamodeller. Dessa metoder besparar inte bara djuren från enormt lidande – de är ofta dessutom billigare, överlägsna och mer exakta.

8. Det orsakar lidande på stor skala. Otroliga fyra miljoner djur har använts i experiment i svenska labb enbart under 2014. Varje djur som användes i dessa test var en levande, tänkande, kännande varelse som hade en familj och var desperat efter sin frihet.

9. Råttor är smarta – och de kan skratta! Råttor – som tillsammans med möss är de djur som oftast används inom experiment – är intelligenta och sociala djur. De visar empati när andra stressas och riskerar sin egen säkerhet för att rädda både vänner och främlingar. Och när de kittlas gör de ett ljud som liknar människoskratt. De förtjänar inte att användas som levande labbutrustning.

10. Valet står inte mellan djur och människor. Det står mellan bra och dålig vetenskap – mellan metoder som är direkt relaterade till människor och de som inte är det. Det är dags att byta till humana, effektiva och moderna djurfria forskningsmetoder som inte orsakar djuren lidande och som erbjuder oss hopp om effektiv medicinsk behandling.

Mimi Bekhechi

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.