Charlotte Bossen
Charlotte Bossen (C) skriver om hur fördomar, hat och slutenhet är en del av många HBTQ-personers vardag - Foto: TT

Charlotte Bossen: Jämlikhet för Sverige framåt

Charlotte Bossen (C): "Mycket behöver göras för att stå upp för HBTQ-personers rättigheter. Alla människor, oavsett vem de älskar eller vilken könsidentitet de har ska ha samma rättigheter. Varje människa är lika mycket värd."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Pride är en folkfest. Men det är viktigt att inte glömma orsakerna till att festivalerna finns. Fördomar, hat och slutenhet är en del av många HBTQ-personers vardag.

Det är dags att skapa ökade resurser till rättsväsendet för att säkerställa att de som begår hatbrott döms för det, skärpa lagen för hedersbrott och ändra definitionen av hatbrott.

Mitt i folkfesten under Malmö Pride kommer han fram till mig. Vi har inte träffats tidigare. Han undrar varför jag delar ut Prideflaggor. Jag frågar om han vill ha en flagga. Han skakar lätt på huvudet. Han är emot den flaggan säger han. Jag frågar honom varför. Han svarar att han är kristen. I hans kristendom är homo- och bisexualitet en synd. Han ser mig i ögonen och pekar mot himlen. Enligt honom kommer Gud att döma.

Jag blir inte chockad av mötet. Fördomar, hat och slutenhet är en del av många HBTQ-personers vardag. Mitt möte med mannen går inte att jämföra med det hat och det hot som många HBTQ-personer utsätts för dagligen. Just därför är Pride så otroligt viktigt. Pride är en folkfest för att fira och manifestera för öppenhet och tolerans. Det handlar om rätten att få vara den man är. Frihet att kunna leva i trygghet.

Fest, dans, uppträdanden, karneval, utställningar, musik och underbara människor. Pride är en folkfest. Men det är viktigt att inte glömma orsakerna till att festivalerna finns. I ett samhälle där hatet ökar fyller Pride en extra viktig funktion.

Sverige behöver mer medmänsklighet. Fler som står upp för alla människors lika värde. Fler som står upp för frihet och för demokratiska värderingar.

Internationellt möts HBTQ-personer runt om i världen av diskriminering, kränkningar, hot, förföljelser och våld. I jämförelse har vi har det bra i Sverige.

Men de anmälda hatbrotten har blivit fler. Under 2016 anmäldes 76 hatbrott med transfobiska motiv, en ökning på 85 procent sedan 2012. Samma år anmäldes 550 hatbrott med sexuell läggning som motiv. Men många väljer att inte anmäla. Enligt BRÅ avskrivs 47 procent av alla hatbrottsanmälningar direkt utan utredning.

Nyligen rapporterade Aftonbladet att årets Pridevecka i Karlskrona och Kalmar tagit emot så mycket hot och hat att arrangörerna överväger att inte fortsätta nästa år.

Mycket behöver göras för att stå upp för HBTQ-personers rättigheter. Alla människor, oavsett vem de älskar eller vilken könsidentitet de har ska ha samma rättigheter. Varje människa är lika mycket värd.

På ett internationellt plan är det därför viktigt att vi i Sverige är tydliga mot andra länder i arbetet med att stärka HBTQ-personers rättigheter.

På ett nationellt plan behövs mycket göras för att stärka HBTQ-personers rättigheter. Ingen människa ska utsättas för hot och våld. Fler hatbrott behöver utredas.

Därför anser Centerpartiet att det behövs kraftigt ökade resurser till rättsväsendet för att säkerställa att de som begår hatbrott döms för det. Definitionen av hatbrott behöver också ses över. Idag kan enligt lagen inte transpersoner utsätts för hatbrott. Detta måste ändras.

Hedersmotiv ligger också bakom att många HBTQ-personer hindras från att vara
sig själv i Sverige i dag. Hedersproblematiken är komplex. Den sträcker sig från kränkande behandlingar till framtvingade självmord och mord i hederns namn.

Centerpartiet tycker att hedersmotiv bör ses som en straffskärpande omständighet. Med en skärpt lag skulle det skickas en tydlig signal genom samhället att hedersbrott måste tas på större allvar.

Mannen ser mig i ögonen. Jag säger till honom att jag inte håller med honom. Att jag anser att alla människor är lika mycket värda, oavsett kön, sexuell läggning, religion, hur de ser ut eller vilket ursprung de har, för att bara nämna några exempel. Han säger att han inte håller med mig. Sedan skiljs vi åt.

Fortfarande utsätts många HBTQ-personer för våld och hatbrott. Detta får vi inte acceptera. Under Malmö Pride stod många upp för alla människors lika värde, för frihet och för demokratiska värderingar.

Jag anser att det politiskt behövs en mer målmedveten politik som står upp för alla människors lika värde. Det är dags att skapa ökade resurser till rättsväsendet för att säkerställa att de som begår hatbrott döms för det, skärpa lagen för hedersbrott och ändra definitionen av hatbrott.

Charlotte Bossen (C),
Malmö, Toppkandidat till region- och kommunfullmäktig

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.