Sverige ser ut att få ett maktskifte.
Sverige ser ut att få ett maktskifte. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Fredrik Sandberg/TT

Experten varnar för boprisfall med högerregering: "En oro"

Högersidans ekonomiska politik riskerar, om den är för expansiv, att spä på Riksbankens behov att höja styrräntan, menar Lars Calmfors som är professor emeritus i internationell ekonomi.
– Det är klart att man kan känna en oro för att de inte ska få ihop det, säger han till Aftonbladet.


Med tre mandats övertag ser högersidan, med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i spetsen, ut att få chansen att bilda regering. 

Men blockets ekonomiska politik är bekymmersam, menar Lars Calmfors som är professor emeritus vid Stockholms universitet och seniorforskare vid institutet för näringslivsforskning.

– Det är många förslag om skattesänkningar. Samtidigt säger man att man ska satsa mer på försvaret och pensionerna. Kommunerna ska också få ökade statsbidrag. Partierna har dessutom olika finansieringslösningar. Det är klart att man kan känna en oro för att de inte ska få ihop det och att det blir en finanspolitik som är för expansiv, säger Calmfors till Aftonbladet.

Här kan du läsa vilka sparekonomen Frida Bratt pekar ut som vinnarna och förlorarna under en högerregering.

Lars Calmfors: "Finns en stor risk"

Mer specifikt är Lars Calmfors orolig för hur högersidans ekonomiska politik kan komma att tvinga fram fler räntehöjningar än tänkt från Riksbanken.

– Det finns en risk för kollision mellan finanspolitiken och penningpolitiken som ställer krav på att penningpolitiken stramas åt ännu mera. Det kan i sin tur göra att det blir stora fall i bostadspriserna, säger han till SvD.

Under nästa vecka väntas Riksbanken höja styrräntan och enligt flera bedömare kan den komma att trippelhöjas – alltså att den stiger med 0,75 procentenheter. Med detta följer också att räntan på rörliga bolån stiger.

Här kan du läsa hur pensionärer kan tänkas påverkas av ett högerstyre.

/
/