Ericsson räknar med ny miljardsmäll i USA. Arkivbild.
Ericsson räknar med ny miljardsmäll i USA. Arkivbild. - Foto: TT

Ericssons IS-nota lindrigare än befarat

Ericsson sätter av 2,3 miljarder kronor för förmodade USA-böter i spåren av IS-mutorna i Irak.Slutnotan lär därmed sluta på max hälften av den förra smällen på runt tio miljarder kronor, enligt bedömare.På börsen dras en suck av lättnad.


Fakta: Turerna kring IS-mutorna

Ericsson meddelade, sedan SVT:s Uppdrag Granskning börjat ställa frågor, i mitten av februari 2022 att det kan ha betalats ut mutor till terrorsekten Islamiska staten (IS) i Irak. Det fick amerikanska myndigheter att utreda händelsen, som redan tidigare hade en granskning av Ericsson i gång, enligt en tidigare uppgörelse. Även i Sverige utreddes händelserna, men Åklagarmyndigheten lade ner förundersökningen om misstänkta mutbrott.

Ericsson har tidigare varit inblandat i andra korruptionshärvor. I en tidigare uppgörelse med amerikanska myndigheter – sedan det konstaterats att Ericsson inte följt anti-korruptionsregler på flera marknader – gick den svenska telekomtillverkaren med på att betala 10 miljarder kronor.

I spåren av avslöjandena nekades styrelsen och vd Börje Ekholm ansvarsfrihet på bolagsstämman våren 2022, men alla blev ändå kvar på sina poster.

Ericsson gör en avsättning på 2,3 miljarder kronor i räkenskaperna för befarade USA-böter relaterade till IS-mutskandalen i Irak – korruptionsmisstankarna som avslöjades vintern 2022.

Ingenting är avslutat ännu, inget är klart. Men den nu meddelade miljardavsättningen gentemot USA:s justitiedepartement kan ses som en viktig indikation på var bötesbeloppet hamnar. Det lär dock kunna komma mer. USA:s finansinspektion, SEC, kan komma att vilja dela ut böter också, likt förra gången Ericsson åkte på en liknande mångmiljardsmäll 2019.

Max hälften

Men det blir ändå sannolikt betydligt lindrigare än befarat.

— Det blir troligen inte väldigt mycket, maximalt lika mycket till, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

— Och det kan jämföras med vad marknaden hade räknat med, lika mycket som förra gången på runt tio miljarder kronor, fortsätter han.

Ericsson gjorde härom året upp med de amerikanska rättsmyndigheterna om jätteboten på tio miljarder kronor för andra gamla korruptionsförsyndelser.

Djurberg drar nu också slutsatsen att det knappast blir någon mer rättslig process i form av ett regelrätt åtal, där bolagsledningen i värsta fall skulle sitta löst.

Kursen rusar

På börsen är det tummen upp, aktien lyfter med runt sex procent.

— En relevant kursreaktion, kanske kan det vara befogat med mer, säger Daniel Djurberg.

Avsättningen på 2,3 miljarder kronor belastar fjärde kvartalet 2022.

Bolagsledningen skriver i ett pressmeddelande "att detta är en tillräckligt tillförlitlig uppskattning av den finansiella sanktionsavgiften kopplad till en potentiell uppgörelse" med överträdelserna av tidigare överenskommelser med amerikanska justitiedepartementet.

Bolaget vill inte kommentera något ytterligare utöver det som står i pressmeddelandet. Ericsson skriver inget om att SEC kan komma med separata böter.

Ericsson kom nyligen överens med de rättsvårdande myndigheterna i USA att den oberoende observatören ska fortsätta hålla ett öga på Ericsson fram till sommaren. 2024.

TT
/
/
/
USA
/