Centerpartiet vill sänka literpriset på drivmedel för de som bor på landsbygden.
Centerpartiet vill sänka literpriset på drivmedel för de som bor på landsbygden. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Fredrik Persson/TT

Förslaget: Sänk drivmedelspriset med tre kronor litern för landsbygdsbor

Centerpartiet vill sänka priset på drivmedel med tre kronor litern för boende på landsbygden. Men partiet vill inte ha kvar den högre pandeminivån i a-kassan. Förslagen finns med i partiets alternativ till regeringens budget för nästa år.


Den ekonomisk-politiske talespersonen Martin Ådahl presenterar det som han kallar ett grönt och liberalt alternativ till regeringens förslag.

— Vi satsar fullt ur på att ge konkreta svar till landets landsbygdsbor och för att minska de regionala klyftorna, säger Ådahl på en pressträff.

Centerpartiet föreslår att de generella statsbidragen till kommuner och regioner höjs med tio miljarder nästa år, fyra mer än vad regeringen har föreslagit.

För att minska arbetslösheten vill partiet sänka arbetsavgifterna med tolv procentenheter för företag som anställer unga, en satsning som kostar 3,6 miljarder kronor.

Prissänkning på drivmedel för de på landsbygden

Men det förslag som kostar mest är en nedsättning av drivmedelspriserna vid pump med tre kronor per liter.

— Det ska gälla alla som bor på landsbygden, säger Ådahl och tillägger att det ska gälla oavsett om bilen går på bensin, diesel eller biodrivmedel.

— Det är ett kraftfullt förslag, hävdar Ådahl.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!