Helge Fossmo är släppts från anstalten.
Helge Fossmo är släppts från anstalten. - Foto: Pontus Lundahl / TT /polisen

Knutbypastorn Helge Fossmo släppt från anstalten

Den tidigare Knutbypastorn Helge Fossmo har fått lämna anstalten där han suttit inspärrad på livstid. 49-åringen har flyttats till ett utslussningsboende – och kan bli villkorligt frigiven i januari 2022.


Hege Fossmo, numera Iversen, dömdes 2004 till livstidsfängelse för anstiftan till mord och mordförsök i det uppmärksammade fallet i Knutby, då pastorns fru Alexandra Fossmo dödades och hennes granne skadades svårt. 

Den före detta Knutbypastorn ansökte senare om att få sitt straff tidsbestämt, och i slutet av 2019 beslutade Örebro tingsrätt att straffet skulle bestämmas till 26 år. 

Läs mer: Helge Fossmos hatbrev till döda fruns föräldrar

Så här ser Helge Fossmo ut idag. Skärmdump: ”Knutby – I blind tro”,HBO

Släpps fri tidigast januari 2022

Under onsdagen flyttades Fossmo till ett utslussingsboende som ett steg till ett liv i frihet, skriver SVT Uppsala. 49-åringen kommer nu att bo i något som kallas "halvvägshus", vilket innebär att han bara kommer få lämna sin bostad på vissa bestämda tider. 

Enligt Frivårdens bedömning finns ingen påtaglig risk att Fossmo ska återfalla i brottslighet, men om han missköter sig kan utslussningen upphävas.

Den förre Knutbypastorn kommer att vara placerad i boendet fram tills den 23 januari 2022, vilket är den tidigaste dagen för villkorlig frigivning, skriver SVT Uppsala.

LÄS MER: 

Barnflickan Sara Svensson om Knutby-mordet: "Vet inte om hon levde"

Fyra snabba frågor som förklara mordet i Knutby

Så lever Knutbybarnflickan Sara Svensson idag

Sex, demoner och hjärntvätt – så var livet i Knutbysekten

Knutbydramat 16 år senare – så lever "Kristi brud" idag

Nu inleds rättegången efter Knutbydramat – detta har hänt

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!