tomas eneroth
Förundersökningen mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) läggs ner. - Foto: Duygu Getiren/TT

Förundersökningen mot Tomas Eneroth läggs ner

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) blev för en tid sedan polisanmäld för sexuellt ofredande, och en förundersökning inleddes. På onsdagen meddelade chefåklagaren att förundersökningen läggs ner.


Tomas Eneroth (S) anklagas för att ha tafsat på en kvinna den 6 november under Socialdemokraternas partikongress i Göteborg. Händelsen ska ha inträffat på ett hotellrum i Gothia Towers där flera partimedlemmar befann sig. 

Det var i samband med en kram som Eneroth ska ha tagit kvinnan på rumpan, och händelsen anmäldes till partiet dagen efter. Läs mer om det här.

Enligt källor till Aftonbladet utredde partiet det som hände internt, och pratade med både kvinnan och Tomas Eneroth, en utredning som senare lades ner.

Tomas Eneroth (S). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tomas Eneroth anmäldes av Jan Emanuel Johansson

I slutet på november inleddes en förundersökning om sexuellt ofredande, som Eneroth då misstänktes för. Vilket var samma dag som infrastrukturministern nytt förtroende som minister i de nyvalda Magdalena Anderssons regering.

Den som stod bakom polisanmälan mot Eneroth var entreprenören Jan Emanuel Johansson. Läs mer om det här.

Jan Emanuel Johansson. Foto: Stella Pictures

Förundersökning mot Tomas Eneroth läggs ner

Men på onsdagen, den 8 december, meddelade chefsåklagare Maria Sterup på Särskilda åklagarkammaren att hon beslutat att lägga ner förundersökningen.

– Det har i det här fallet varit frågan om en flyktig beröring. Den kan inte anses ha en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för att agerandet är att betrakta som ett sexuellt ofredande. Handlingen kan inte heller anses utgöra en sådan kännbar fridskränkning som krävs för att bedöma gärningen som ett ofredande eftersom agerandet då måste präglas av viss hänsynslöshet, säger chefsåklagaren i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det är viktigt att framhålla att alla beröringar som är oönskade och som av den utsatta personen uppfattas som otrevliga eller obehagliga inte per automatik är att bedöma som brottsliga. Varje gärning måste prövas objektivt utifrån omständigheterna i det enskilda fallet, säger Maria Sterup.

Inga förhör har hållits med Tomas Eneroth.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!