Här är allt vi vet om Peter Madsens kommande förhandlingar
I september ska Peter Madsen upp i rätten igen - Foto: Johan Nilsson/TT/Niels Hougaard/AP/TT/Johan Nilsson/TT

Peter Madsen ska upp i rätten igen – här är allt vi vet

I september ska Peter Madsen upp i rätten igen. Han är dömd till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Här är allt vi vet om de kommande förhandlingarna i rätten.


I augusti 2017 blev den svenska journalisten Kim Wall mördad av danska Peter Madsen på hans ubåt och bevisningen mot honom var stark när åklagaren väckte åtal. Den 25 april 2018 dömdes Madsen till livstids fängelse för mordet, han dömdes även för sexualbrott under särskilt försvårade omständigheter och brott mot griftefriden. 

Madsens advokat Betina Hald Engmark meddelade att de skulle överklaga domen. De förhandlingarna kommer att äga rum den 5, 12, och 14 september. Den danska motsvarigheten till svenska hovrätten, Östra Landsrätten, meddelande i maj att fallet skulle tas upp igen hösten 2018. 

Madsen har gett upp försöken att frias för mordet på Kim Wall, och kommer därför inte att överklaga skuldfrågan. Utan det han kommer överklaga är straffet, skriver danska DR.

Ska flyttas till Herstedvester fängelse

I början av augusti blev Madsen attackerad och misshandlad av en 18-åring intagen på Storström fängelse, där Madsen avtjänar sitt livstidsstraff. Strax därpå kom nyheten om att Madsen skulle få igenom sin önskan att få byta fängelse, något som hans advokat försökt med ett tag. 

På Herstedvester fängelse, dit Madsen ska flyttas, sitter några av Danmarks värsta fångar. Fängelset är specialiserat på behandling av personer som är sexförbrytare och anses vara farliga. Det är dock oklart när Madsen kommer att flyttas. 

Inledde relation med fängelsevakt 

Ganska nyligen kom det även uppgifter om att en kvinnlig fängelsevakt på Vestre Fængelse hade inlett en relation med Madsen. När relationen upptäcktes fick kvinnan sparken på fängelset, där Madsen satt under tiden han var häktad. 

– Vi kom för nära varandra i förhållande till att han var inlåst. Men vi talades ofta vid, det var svårt att säga stopp. Jag visste att han skulle flyttas, och då sa jag till honom att han gärna får skriva till mig, har kvinnan sagt till danska Ekstrabladet. 

När tidningen frågade henne om hon var kär i Madsen, sa hon "det vet jag inte". 

Här kan du läsa mer om relationen mellan fängelsevakten och Peter Madsen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du följt fallet Kim Wall?
Tack för din röst!