42 procent av de tillfrågade företagsledarna oroar sig över att AI kan utgöra ett existentiellt hot mot mänskligheten inom fem till tio år.
42 procent av de tillfrågade företagsledarna oroar sig över att AI kan utgöra ett existentiellt hot mot mänskligheten inom fem till tio år. - Foto: Nyheter24

42 % av företagsledare tror att AI kan utrota mänskligheten

Enligt en ny undersökning genomförd vid Yale CEO Summit oroar sig 42 procent av de tillfrågade vd:arna för att AI kan innebära ett existentiellt hot mot mänskligheten inom fem till tio år.


En ny undersökning visar att 42 procent av vd:ar tror att artificiell intelligens (AI) kan utgöra ett existentiellt hot mot mänskligheten inom fem till tio år. Denna oro bland toppledare har framkommit i en undersökning som nyligen genomfördes vid Yale CEO Summit.

Meningsmångfalden kring AI:s faror är dock stor. Medan en del vd:ar är djupt oroade över teknikens potential att orsaka katastrofala skador, anser 58 procent att sådana farhågor är överdrivna. Samtidigt är det bred enighet om att AI erbjuder betydande möjligheter, med 87 procent som anser att dess potential inte överdrivs.

AI-experter varnade nyligen för riskerna

Undersökningen presenterades kort efter att flera framstående personer inom AI-branschen, inklusive OpenAI:s vd Sam Altman och Geoffrey Hinton, ofta kallad "The godfather of AI", undertecknade ett uttalande som varnar för utrotning av mänskligheten som ett potentiellt resultat av AI. Syftet med utspelet var att visa på att riskerna med AI bör prioriteras globalt, likt andra storskaliga hot som pandemier och kärnvapenkrig.

Jeffrey Sonnenfeld, professor vid Yale, säger i en intervju med CNN att man kan urskilja fem distinkta läger som företagsledare faller in under när det gäller AI: "nyfikna skapare", "utopiska troende", "kommersiella profitörer", "alarmistiska aktivister" och förespråkare för global styrning. Dessa grupper har olika syn på AI och pratar ofta förbi varandra, vilket visar att även branschens mest erfarna ledare kämpar med att förstå både riskerna och fördelarna med denna nya teknik.

AI
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!