Psykologen Ellen Risto delar med sig av sina bästa tips för oro gällande pengar.
Psykologen Ellen Risto delar med sig av sina bästa tips för oro gällande pengar. - Foto: Pressbild Ahum & Stella Pictures

Psykologen tipsar: Så hanterar du oron kring räntehöjningen

Det har varit ett kämpigt år ekonomiskt för många med höga el- och matpriser. Under torsdagen höjdes räntan återigen – vilket påverkar många svenska hushåll. Här är psykologen Ellen Ristos bästa tips på hur du hanterar din pengaoro.


Att stressa över pengar är något de flesta gör från och till i livet. Att få ihop ekonomin är inte alltid enkelt och inte minst nu när det råder lågkonjuktur. För många kan oron och ångesten ta över och ibland bli ohanterbar. 

En Kantar Sifo-mätning som gjordes tidigare i år, som Nyheter24 tagit del av, visade att många kände oro över det ekonomiska läget. Nu är läget än värre efter räntehöjningen och risken är stor att fler börjar oroar sig över hur de ska få månaden att gå ihop ekonomiskt. 

Nyheter24 har pratat med psykologen Ellen Risto på Ahum om hur man kan lindra ångesten och oron gällande pengar:

Skilj på oro och vad som faktiskt går att lösa

Ellen Risto berättar att det finns olika sätt för att hantera och lindra oron. Det är viktigt att försöka skilja på vad som är oro och vad som är problem som går att lösa.

Om du är orolig för att du faktiskt har problem med ekonomin så är det först och främst en helt normal känsla. Alla känner oro för sånt som kan ställa till problem för oss. 

Att göra en budget är ett bra sätt att känna kontroll och att få pengarna att räcka. Om oron handlar om just att få pengarna att räcka är det ett definierbart problem och då kan du jobba med problemlösning i några enkla steg enligt, Ellen Risto:

1. Definiera problemet.

2. brainstorma lösningar (alla lösningar ska få komma fram här).

3. Testa en lösning och utvärdera den. Om det fungerade, toppen! Annars så kan du välja en annan lösning av de du redan brainstormat fram.

Då bör du ta tag i din oro

Påminn dig själv om att oro är en legitim känsla/tankeprocess som alla människor har. Det är alltså helt normalt och naturligt att känna oro. 

– Det är inte farligt med måttlig dos av oro och det är något alla känner av ibland. Det är när det börjar påverka ditt liv negativt du behöver ta tag i situationen och få hjälp, säger Ellen Risto.

Använd orostund

En orostund innebär att du avsätter cirka 10-15 minuter där du får oroa dig så mycket du vill. Det här kan du göra när som helst på dagen, dock inte strax före läggdags. 

Under resterande tid när det kommer en orostanke kan du föreställa dig att du lägger den i en ask som du plockar fram på din orosstund, och så skiftar du tillbaka fokus på vad du höll på med. 

– Målet är att kunna leva sitt liv utan att oron ska få styra/ta för mycket plats, säger hon.

Försök identifiera katastroftankar

Kanske tänker du att “tänk om jag inte kommer ha ett hem”. Försök då distansera dig från tanken genom att typ skifta tanken till “det där är en orostanke, den behöver jag inte lyssna på”. Då får inte tanken lika stor plats eller betydelse. 

Våga säga nej om det blir för dyrt

Under sommaren blir det allt vanligare att kostnaderna ökar på grund av att man har mer fritid. Många äter ute oftare eller åker bort på en kortare resa. Det här kan skapa stress om man känner att det är knapert med ekonomin. Hur ska man då säga nej till sina vänner som föreslår middagar eller andra aktiviteter som kostar?

– Det finns olika sätt att hantera det beroende på vilken relation man har till personen/personerna och hur ärlig man kan eller vill vara, säger Ellen Risto och fortsätter:

– Om man är nära med personerna tycker jag att man ska vara ärlig och lyfta upp att det är mycket som kostar pengar och att man gärna hittar på sådant som inte är så dyrt.

Gemensam budget och egna förslag

Om man känner att man inte kan eller vill vara lika ärlig kan man testa följande tips:

1. Välj ut någon/några aktiviteter som du kan säga ja till när vännerna frågar. Då säger du inte nej varje gång men du är med när det är något du verkligen vill göra och känner att du har råd med.

2. Kom med egna förslag på saker som inte kostar pengar, eller är ett billigare alternativ. Istället för att säga nej kan man fråga om ni kan umgås i exempelvis en park och ha picknick eller på ett bad istället för att gå ut och äta. Ännu bättre kan vara att föreslå sådana aktiviteter innan någon annan kommer med ett förslag som kostar pengar. 

3. Sätta upp en budget tillsammans och göra det till en tävling att hålla er till den. Att ni ska försöka komma på aktiviteter som kostar en viss summa och sen välja en av dem. På det sättet har ni ju också flera förslag att välja på nästa gång ni ska hitta på något. 

– Sen är det också viktigt att komma ihåg att man inte måste vara med på allt. Om det är vänner som du tycker om och som tycker om dig så ska du också kunna säga nej om du vill det, säger hon.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!