Blåsor i munnen kan skapa obehag.
Blåsor i munnen kan skapa obehag. - Foto: Pexels / Illustration nyheter24

Därför får du blåsor i munnen – och så undviker du dem

Ingen tycker om att ha blåsor i munnen. Här är fyra möjliga anledningar till varför de dyker upp, och hur du kan göra för att undvika dem.


1. Vitamin- och mineralbrist kan ge dig blåsor i munnen

Brist på vissa vitaminer och mineraler som B12, järn och folsyra kan orsaka blåsor och sår i munnen. Denna brist kan uppstå på grund av en otillräcklig kost eller medicinska tillstånd som hindrar kroppens förmåga att absorbera dessa näringsämnen. För att bli av med blåsorna behöver du ersätta de saknade näringsämnena genom kostförändringar eller kosttillskott.

2. Allergiska reaktioner kan leda till blåsor i munnen

Allergiska reaktioner på vissa livsmedel eller tandkräm kan orsaka blåsor i munnen. Det kan vara en del av en mer systemisk allergisk reaktion eller begränsad till munslemhinnan. De som har denna typ av reaktion kan behöva identifiera och undvika de utlösande ämnena och kan behöva medicinsk behandling, inklusive antihistaminer, för att hantera symptomen.

Stora misstaget – därför förvärras din pollenallergi

3. Många skador bildar blåsor i munnen

Skador i munnen från varm mat, skarpa föremål, eller hårda tandborstar kan också orsaka blåsor. Dessa skador kan irritera munslemhinnan och orsaka smärtsamma blåsor som läker på egen hand över tid. För att undvika dessa blåsor kan det vara bra att vara försiktig med varm mat och använda en mjuk tandborste med varsam teknik.

4. Stress kan ge dig blåsor i munnen

Vissa människor upplever blåsor i munnen som en reaktion på ökad stress. Denna reaktion är inte helt förstådd, men det verkar finnas en koppling mellan stress och uppkomsten av afte och andra orala problem. Hantering av stress genom avslappningstekniker, som meditation eller djup andning, kan hjälpa till att minska dessa symtom. 

Läs mer här:

5 vanliga ergonomiska misstag – därför skadas du på jobbet

mun
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!