Skoskav är aldrig trevligt.
Skoskav är aldrig trevligt. - Foto: TT / TT

10 enkla knep – så undviker du alltid skoskav

Att få skoskav är aldrig kul. Som tur är finns det några enkla husmorsknep att ta till för att lindra och undvika det otrevliga skavsåret.


1. Använd deodorant mot skoskav

Att applicera deodorant på fötterna är ett oväntat men effektivt sätt att förhindra skoskav. Antiperspirantdeodoranter är utformade för att minska svett, vilket minskar friktionen mellan foten och skon. Genom att applicera ett lager på de områden som är mest benägna att få skoskav innan du sätter på dig skorna, kan du skapa en skyddande barriär. Detta trick är särskilt användbart under varma dagar när fötterna tenderar att svettas mer.

2. Tejpning med kirurgtejp kan motverka skoskav

Kirurgtejp är gjord för att hålla sig kvar på huden och kan därför vara ett utmärkt skydd mot skoskav. Genom att noggrant tejpa de utsatta områdena på fötterna, skapar du en smidig yta som skon kan glida på utan att skada huden. Se till att huden är torr innan du applicerar tejpen och undvik att dra åt den för hårt, så att den inte klämmer.

Slut på diskmedel? Här är 6 vanliga saker att använda i stället

3. Babyolja lindrar skavsåren

Babyolja har många användningsområden, och ett av dem är att förhindra skoskav. Genom att applicera en liten mängd babyolja på insidan av skon där det vanligtvis skaver, kan du minska friktionen. Oljan fungerar som en smörjande barriär mellan skon och huden, vilket gör gången bekvämare. Var försiktig så att du inte använder för mycket, då det kan göra skon för glatt.

4. Frys skorna för att motverka skoskav

Om du har ett par skor som känns för trånga, kan du prova att frysa dem. Fyll två plastpåsar med vatten och förslut dem väl. Placera en påse i varje sko och ställ sedan skorna i frysen över natten. När vattnet fryser expanderar det och töjer försiktigt ut skorna. Detta kan göra dem mer bekväma och minska risken för skoskav. Se till att påsarna är helt förslutna för att undvika vattenläckage i skorna.

10 saker du alltid måste tvätta innan första användning

5. Använd hårspray mot skoskav

Hårspray är inte bara till för håret. Det kan också användas för att göra insidan av skon styvare och därmed minska friktionen. Spraya en liten mängd hårspray på insidan av skon där det skaver mest. Låt sprayen torka innan du sätter på dig skorna. Detta kommer att göra materialet mer stelt och robust, vilket kan förhindra skoskav. Var försiktig så att du inte använder för mycket, då det kan skada skons material eller göra den obekväm.

6. Gnugga med sten för att undvika skoskav

Om en särskild del av skon känns för hård eller styv, kan du mjuka upp den genom att försiktigt gnugga med en mjuk sten eller en hammare med rundad kant. Genom att gnugga det aktuella området kan du bryta ned materialet och göra det mer böjligt. Det är viktigt att använda rätt mängd tryck och inte vara för grov, annars kan skon skadas. Detta kan vara särskilt användbart med skor av läder eller andra naturliga material.

Så rengör du enkelt dina vita skor – oavsett material

7. Använd en skospännare mot skoskav

Skospännare är verktyg som är särskilt designade för att töja ut skor. De kommer i olika former och storlekar, så du kan välja en som passar just dina skor. Genom att sätta in skospännaren i skon och låta den verka enligt anvisningarna kan du töja ut skon något och ge dina fötter mer utrymme. Detta minskar friktionen och gör skon mer bekväm att bära.

Enkel guide: Så planterar och använder du aloe vera i hemmet

8. Aloe vera-gel kan lindra skavsår

Aloe vera-gel är känd för sina lugnande och helande egenskaper. Genom att applicera gelen på de områden som är mest benägna att få skoskav, skapar du en skyddande och fuktgivande barriär. Det kan inte bara hjälpa till att förhindra skoskav, utan också lugna irritation om skoskav redan har uppstått. Aloe vera-gel är mild och lämpar sig för de flesta hudtyper.

9. Avokadoskal kan skydda dig från skavsår

Avokadoskalet innehåller oljor som kan användas för att förhindra skoskav. Genom att ta insidan av skalet och gnugga det försiktigt mot fötterna där skoskav brukar uppstå, kan du skapa en skyddande och smörjande yta. Detta ovanliga knep är både naturligt och kostnadseffektivt, särskilt om du redan har en avokado i köket.

Sugen på avokado? Här är 50 goda rätter att testa

10. Kornstärkelse kan minska risken för skoskav

Kornstärkelse är ett annat oväntat men effektivt sätt att förhindra skoskav. Genom att strö lite kornstärkelse i dina skor innan du sätter på dig dem, kan du hålla fötterna torra och minska friktionen. Kornstärkelse absorberar fukt och skapar en slät yta som minskar risken för skoskav. Detta kan vara särskilt användbart under varma dagar eller om du planerar att vara på fötterna länge.

Läs mer här:

10 otippade olivoljeknep – kan användas till mer än du tror

Fot
/
/
Sko
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!