Vissa saker måste rengöras innan du använder dem.
Vissa saker måste rengöras innan du använder dem. - Foto: Pexels / TT / Pexels

10 saker du alltid måste tvätta innan första användning

När man köper något nytt är man ofta ivrig att använda det direkt. Men det finns några saker man måste se till att rengöra innan.


1. Kläder och textilier

När kläder och textilier tillverkas, används ofta kemikalier, färgämnen och ytbehandlingsmedel för att ge dem önskad färg, form och finish. Dessa kan ibland orsaka hudirritation, allergiska reaktioner eller obehaglig lukt. Att tvätta kläder innan första användningen hjälper till att ta bort sådana rester och minimerar risken för hudproblem. Det kan också hjälpa till att förbättra klädernas komfort genom att mjuka upp materialet.

Så fräschar du till kläderna i tvätten – utan sköljmedel

2. Köksredskap och bestick

Köksredskap och bestick som inte har rengjorts kan innehålla oljor, damm eller andra ämnen från tillverkningsprocessen. Dessa ämnen är inte avsedda för konsumtion och kan påverka smaken på maten. Genom att noggrant tvätta dessa föremål med tvål och varmt vatten, säkerställer du att de är fria från eventuella skadliga ämnen och redo för matlagning eller servering.

3. Glas och porslin

Glas och porslin som är nya kan ha kvarstående damm, lim eller andra kemikalier från förpackningen och tillverkningen. Om de inte tvättas ordentligt, kan dessa ämnen hamna i maten eller drycken. Genom att tvätta dem med ett milt diskmedel och skölja noga med varmt vatten, ser du till att de är säkra och rena att använda.

4. Sängkläder

Nya lakan, örngott och andra sängkläder kan innehålla stärkelse, färgämnen eller kemikalier som används för att hålla dem snygga i affären. Dessa kan göra tyget strävt och obekvämt att sova i, samt potentiellt orsaka irritation för dem med känslig hud. Att tvätta sängkläderna innan de används tar bort dessa ämnen och gör tyget mjukare.

Så mjuk ska din säng vara – för bäst sömn

5. Handdukar

Nya handdukar behandlas ofta med silikon eller andra mjukgörande medel för att göra dem fluffiga och attraktiva i butiken. Dessa beläggningar kan dock minska handdukens absorberingsförmåga. Genom att tvätta handdukar innan du använder dem, avlägsnar du dessa behandlingar och ökar handdukens förmåga att torka huden effektivt. Detta gör också handdukarna mjukare och mer behagliga att använda.

6. Frukt och grönsaker

Innan konsumtion bör frukt och grönsaker alltid tvättas noggrant för att ta bort eventuella rester av bekämpningsmedel, smuts och bakterier som kan finnas på ytan. Oavsett om du skalar dem eller inte, kan bakterier och bekämpningsmedel överföras från ytan till insidan genom skärprocessen. Att skölja under rinnande vatten och använda en borste på de grönsaker som har en fast yta kan hjälpa till att ta bort oönskade partiklar och bidra till en säkrare och hälsosammare kost.

7. Vattenbehållare

Apparater som kaffebryggare och vattenkokare kan innehålla rester från tillverkningsprocessen, såsom oljor eller damm. Innan du använder dem för första gången bör du köra dem med rent vatten minst en gång, utan några livsmedelsprodukter, för att rengöra systemet. Detta ser till att ditt kaffe eller te är rent och smakar som det ska utan några oönskade bi-smaker.

Så får du ditt kök att kännas lyxigare – 10 enkla och billiga knep

8. Nappflaskor

Spädbarn är mycket känsliga för bakterier och kemikalier. Nappflaskor, nappar och andra barnartiklar som kommer i kontakt med barnets mun bör därför steriliseras innan första användningen. Detta kan göras genom kokning eller användning av en särskild sterilisator. Genom att ta detta viktiga steg kan du minska risken för att införa potentiella patogener i barnets känsliga system.

9. Glasögon och solglasögon

Nya glasögon kan ha fingeravtryck, damm eller andra partiklar från tillverkning och hantering i butik. Att rengöra dem noggrant med en linslösning eller ett milt diskmedel och vatten innan de bärs för första gången säkerställer klarhet och komfort. Var försiktig så att du inte repor eller skadar linserna under rengöringen.

10. Grill och tillhörande redskap

Nya grillar och andra utomhusmatlagningsredskap kan ha fabriksoljor eller rester som är kvar från tillverkningsprocessen. Dessa kan ge en oönskad smak till din mat om de inte tas bort. Innan du grillar för första gången, är det bra att tända grillen och låta den köra på hög värme i några minuter med locket stängt. Detta kommer att "bränna av" eventuella rester. Efter detta bör du skrubba grillgallret noggrant med en grillborste för att säkerställa att det är rent och redo för matlagning.

Läs mer här:

6 vanliga tvättmisstag – därför blir det hål i dina kläder

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!