Följ dessa fem knep för att sova bättre.
1 av 3
Följ dessa fem knep för att sova bättre. - Foto: Pexels / Pexels
Sömn är väldigt viktigt för hälsan.
2 av 3
Sömn är väldigt viktigt för hälsan. - Foto: Pexels
Lär dig somna lättare och sova bättre.
3 av 3
Lär dig somna lättare och sova bättre. - Foto: Pexels

Svårt att sova? 5 enkla tips för bättre sömn

Sömn är väldigt viktigt för hälsan, men många har problem med att somna och sova gott. Här kommer några enkla råd som kan hjälpa dig att få bukt på problemen.


Sömnproblem är vanliga och kan ha många olika orsaker, till exempel stress, oro, depression eller kroppsliga sjukdomar. Sömnproblem kan påverka din koncentration, ditt humör, din energi och din förmåga att hantera vardagens utmaningar. Därför är det viktigt att ta hand om din sömn och göra det du kan för att sova bättre. Här är fem tips som kan hjälpa dig att somna lättare och sova djupare.

1. Varva ner i god tid före läggdags

Om du är stressad eller uppe i varv när du ska sova, har du svårt att slappna av och somna. Försök att undvika aktiviteter som gör dig spänd eller stimulerad på kvällen, till exempel jobb, plugg, tv-spel eller sociala medier. Gör istället något lugnt och avkopplande som får dig att må bra, till exempel läsa en bok, lyssna på musik, meditera eller ta ett varmt bad.

2. Ät lite kvällsfika

Att äta ett lätt kvällsmål kan hjälpa dig att sova bättre. Välj något som innehåller kolhydrater och protein, till exempel en smörgås med ost eller skinka, en frukt med yoghurt eller en kopp varm mjölk med honung. Undvik mat och dryck som innehåller koffein, alkohol eller socker, eftersom de kan störa din sömn.

3. Sov svalt, mörkt och tyst

Din sovmiljö har stor betydelse för din sömnkvalitet. Se till att du har en bekväm säng, en bra kudde och ett täcke som passar årstiden. Försök att hålla temperaturen i sovrummet mellan 14 och 18 grader, eftersom det är lättare att sova när det är svalt. Använd mörkläggningsgardiner, ögonmask eller öronproppar om du störs av ljus eller ljud.

4. Ha regelbundna sovtider

Att gå och lägga sig och vakna ungefär samma tid varje dag hjälper dig att hålla en bra dygnsrytm. Det gör det lättare för dig att somna på kvällen och känna dig pigg på morgonen. Försök att undvika att sova för länge på helgerna eller ta långa tupplurar på dagen, eftersom det kan rubba din sömnrytm.

5. Var snäll mot dig själv

Om du har svårt att somna eller vaknar mitt i natten, kan du bli frustrerad eller orolig över att inte få tillräckligt med sömn. Men ju mer du pressar dig själv att sova, desto svårare blir det. Försök istället att acceptera situationen och vara snäll mot dig själv. Tänk på att även om du inte sover så vilar du ändå. Om du inte kan somna om inom 20 minuter kan du gå upp och göra något lugnt tills du känner dig sömnig igen.

Sömnproblem kan göra dig trött, nedstämd och mindre motståndskraftig mot stress. Genom att följa dessa tips kan du förbättra din sömnvanor och få en bättre nattsömn. Om du har sömnproblem som håller i sig i mer än ett par veckor och påverkar din vardag negativt, kan du vara bra att söka hjälp hos en doktor. Det finns effektiva behandlingar för olika typer av sömnstörningar som kan hjälpa dig att sova bättre.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!