Det kan vara svårt att veta vilka löparskor som passar dig.
1 av 3
Det kan vara svårt att veta vilka löparskor som passar dig. - Foto: TT / TT
Se till att välja löparskor som passar dig och din löpning.
2 av 3
Se till att välja löparskor som passar dig och din löpning. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Löparskor gör större skillnad än vad man kan tro.
3 av 3
Löparskor gör större skillnad än vad man kan tro. - Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT

Så väljer du rätt löparskor – det ska du tänka på

Det kan vara lätt att glömma bort hur viktigt det är att välja rätt löparskor. Här är några saker att tänka på när du ska göra det.


Att springa är ett enkelt och effektivt sätt att komma i form. Det enda du behöver är ett par bra löparskor som passar ditt löpsteg och din träningsnivå. Men att välja rätt löparskor är inte alltid lätt. Det finns en hel djungel av olika begrepp och skotyper som kan vara svåra att förstå. Därför har Nyheter24 sammanställt en guide som hjälper dig att hitta de perfekta löparskorna.

Löpsteget är viktigt när du väljer löparskor

Det första du ska göra innan du köper nya löparskor är att kolla upp ditt löpsteg. Det finns tre huvudtyper av löpsteg: neutralt, pronation och supination. Ett neutralt löpsteg innebär att foten landar jämnt på marken och rullar framåt utan att luta åt något håll. En pronation innebär att foten landar på utsidan av hälen och rullar inåt mot stortån. En supination innebär att foten landar på utsidan av hälen och rullar utåt mot lilltån.

Ditt löpsteg avgör vilken typ av stöd och dämpning du behöver i dina löparskor. Om du har ett neutralt löpsteg kan du välja mellan de flesta modeller av löparskor, men du bör undvika skor som har för mycket uppbyggnad eller korrigering i sulan. Om du har en pronation behöver du skor som har extra stöd i mellanfoten och hälen för att förhindra att foten rullar inåt för mycket. Om du har en supination behöver du skor som har extra dämpning i framfoten och utsidan av hälen för att skydda mot stötarna från marken.

Hur ser din löpning ut?

Det andra du ska tänka på när du köper nya löparskor är hur din träning ser ut. Hur ofta, hur långt och hur snabbt springer du? Vilket underlag springer du på? Vilka mål har du med din löpning? Svaren på dessa frågor påverkar vilken typ av egenskaper du behöver i dina löparskor.

Om du springer ofta och långt behöver du skor som har god dämpning och hållbarhet för att skydda dina fötter och leder från slitage. Om du springer kortare och snabbare pass behöver du skor som är lätta och responsiva för att ge dig fart och kraft i steget. Om du springer på olika underlag behöver du skor som har bra grepp och flexibilitet för att anpassa sig till marken. Om du springer på asfalt eller grus behöver du skor som har slätare sula och mer dämpning än om du springer på gräs eller stigar.

Vad är målet med din löpning? 

Dina mål med din löpning kan också påverka ditt val av löparskor. Om du vill springa ett lopp eller sätta ett personligt rekord kan det vara värt att investera i ett par specialskor som är designade för just det ändamålet. Till exempel finns det skor med kolfiberplatta i sulan som ger extra fjädring och energiåtergivning i steget. Dessa skor är dock oftast dyra och slitna snabbt, så de bör endast användas vid tävling eller specifika tempopass.

Som du ser finns det många faktorer som spelar in när du ska välja rätt löparskor. Det bästa sättet att hitta de skor som passar dig bäst är att prova flera olika modeller från olika märken och jämföra hur de känns på foten och i steget. Ha tipsen ovan i åtanke när du gör det. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!