Det kan vara klurigt att välja ett träningsprogram för löpning som passar dig.
1 av 3
Det kan vara klurigt att välja ett träningsprogram för löpning som passar dig. - Foto: TT / TT
Många gillar att följa ett träningsprogram för löpning.
2 av 3
Många gillar att följa ett träningsprogram för löpning. - Foto: Anders Wiklund/TT
Det finns även bra träningsprogram för den erfarna löparen.
3 av 3
Det finns även bra träningsprogram för den erfarna löparen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Välja träningsprogram för löpning? Det här ska du tänka på

Det kan vara klurigt att välja rätt träningsprogram för löpning. Här ger vi några tips på vad du kan tänka på när du ska göra det.


Att följa ett träningsprogram för löpning kan vara ett bra sätt att komma igång, förbättra sig eller nå ett specifikt mål. Men hur vet du vilket program som passar dig bäst? Här är några tips på vad du ska tänka på när du väljer träningsprogram.

Vad är syftet med din löpning?

Det första du bör fråga dig är varför du vill springa och vad du vill uppnå med din träning. Vill du börja springa för att komma i form, gå ner i vikt, må bättre eller ha kul? Eller har du redan en viss löpvana och vill bli snabbare, starkare eller uthålligare? Eller siktar du på att delta i ett lopp och klara av en viss distans eller tid?

Ditt syfte med att springa påverkar vilken typ av träningsprogram du behöver. Om du är nybörjare kan det vara bra att välja ett program som startar från grunden och bygger upp din kondition och löpteknik steg för steg. Om du är van löpare kan det vara bra att välja ett program som utmanar dig med olika typer av pass, som intervaller, backar och långpass. Om du har ett specifikt mål kan det vara bra att välja ett program som är anpassat till den distans och tid du vill uppnå.

Hur mycket tid och energi har du för att träna?

Det andra du bör fråga dig är hur mycket tid och energi du har för att träna. Hur ofta kan du springa i veckan? Hur länge kan du springa per pass? Hur mycket återhämtning behöver du mellan passen? Hur mycket annan träning eller aktivitet gör du vid sidan av löpningen?

Din tid och energi för att träna påverkar vilket träningsprogram du klarar av. Om du har lite tid eller energi kan det vara bra att välja ett program som inte kräver för många eller för långa pass i veckan. Om du har mer tid eller energi kan det vara bra att välja ett program som ger dig mer variation och intensitet i din träning. Om du gör mycket annan träning eller aktivitet kan det vara bra att välja ett program som tar hänsyn till det och ger dig tillräckligt med vila.

Hur motiverad är du att följa ett träningsprogram?

Det tredje du bör fråga dig är hur motiverad du är för att följa ett träningsprogram. Hur roligt tycker du att det är att springa? Hur lätt eller svårt är det för dig att hålla dig till en plan? Hur flexibel eller rigid är du i din träning? Hur hanterar du motgångar eller framgångar i din träning?

Din motivation för att följa ett träningsprogram påverkar vilket träningsprogram du trivs med. Om du tycker att det är roligt att springa kan det vara bra att välja ett program som ger dig glädje och variation i din träning. Om du tycker att det är svårt att hålla dig till en plan kan det vara bra att välja ett program som ger dig stöd och feedback i din träning. Om du är flexibel i din träning kan det vara bra att välja ett program som ger dig utrymme för anpassning och spontanitet i din träning. Om du hanterar motgångar eller framgångar bra kan det vara bra att välja ett program som ger dig utmaning och belöning i din träning.

Exempel på träningsprogram för löpning

Det finns många olika träningsprogram för löpning som du kan hitta online. Här är några exempel på träningsprogram som riktar sig till olika nivåer, mål och motivationer.

  1. Löpprogram ett: Detta är ett program från I FORM som riktar sig till dig som drömmer om att börja springa och komma i form. Programmet startar från grunden och slutar med att du kan springa i ett högre tempo än du trodde var möjligt. Programmet baseras på tre träningspass i veckan, med en till två vilodagar mellan. Varje pass består av en blandning av rask gång och löpning i lugnt tempo, och du ökar gradvis tiden du springer.
  2. Löpprogram två: Detta är ett program från Aktiv Träning som riktar sig till dig som redan kan springa fem kilometer eller en halvtimme utan paus, men som vill kunna springa längre. Programmet består av en blandning av rask promenad, lätt jogg, löpning i ett måttligt och högt tempo. Det tar utgångspunkt i att du har löptränat under längre tid och är van att springa ett par gånger i veckan. Programmet är uppbyggt så att du ska springa tre gånger i veckan, och du börjar på 30 minuter och slutar med omkring 60 minuter per löppass.
  3. Löpprogram tre: Detta är ett program från Löpskolan som riktar sig till dig som vill pressa dig själv och slå nya rekord på tio kilometer. Programmet hjälper dig att bli snabbare än du någonsin föreställt dig. Målet är ett nytt personligt rekord på tio kilometer. Programmet består av fyra pass i veckan, med olika typer av intervaller, backar, fartlek och långpass. 

Att välja träningsprogram för löpning är inte alltid lätt, men det kan vara värt att lägga lite tid på att hitta ett program som passar dig. Tänk på vad du vill uppnå med din träning, hur mycket tid och energi du har för att träna, och hur motiverad du är för att följa ett träningsprogram. Det finns många olika träningsprogram för löpning som du kan hitta, men det viktigaste är att du hittar ett program som ger dig glädje, variation och utveckling i din löpning.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!