Vissa husdjur kan leva otroligt länge.
Vissa husdjur kan leva otroligt länge. - Foto: Illustration Nyheter24

Här är husdjuren som lever längst – vid din sida i över 50 år

Många husdjursägare är beredda på dagen då de tvingas säga adjö till sin kära kompanjon. För dessa djur kommer den dagen inte på länge.


1. Sköldpaddor

Sköldpaddor är kända för deras otroliga livslängd – större arter kan leva över 100 år. Dessa arter är dock sällan husdjur, eftersom de blir mycket stora och har krävande behov av skötsel. Mindre sköldpaddsarter, som ryska och grekiska landsköldpaddor, är vanligare som husdjur och kan leva över 50 år med rätt vård. Att ta hand om en sköldpadda kräver dock mycket planering och engagemang. Sköldpaddor behöver en varierad diet, tillräckligt med plats att röra sig på, och rätt ljus- och temperaturförhållanden för att vara friska.

2. Papegojor

Papegojor är ett annat husdjur som ofta lever länge. Större papegojarter, som kakaduer och amazonpapegojor, kan leva mellan 50 och 100 år, eller ibland ännu längre. Även mindre papegojor, som nymfparakiter och undulater, kan leva i upp till 20 år eller mer med god vård. Papegojor är intelligenta och sociala djur som behöver mycket mental stimulans och interaktion för att vara friska.  Att ta hand om en papegoja kan vara ett stort åtagande, men många ägare finner det mycket givande.

3. Fiskar

Fiskar kan ha mycket olika livslängder beroende på arten, men några av de längst levande är koi-karparna. Dessa vackra prydnadsfiskar, som ofta hålls i dammar, kan leva i över 50 år, och det finns till och med rapporter om koi-karpar som har levt i över 200 år, även om det är ovanligt. Om du vill skaffa en koi-karp finns det en del att tänka på. Det kräver noggrann uppmärksamhet på akvariumvattnets kvalitet, temperatur, pH-värde och andra parametrar. Fiskarna behöver så klart också en balanserad diet och tillräckligt med utrymme att simma på. 

4. Ormar

Om du vågar dig på att ha en orm som husdjur kan du ha det otroligt länge. Större ormar, som pytonormar och boas, kan leva i 30 till 40 år under rätt förhållanden. Dessa ormar kräver dock specifik vård – de behöver rätt temperatur och luftfuktighet i sina terrarier, en diet bestående mestadels av hela bytesdjur, och de måste behandlas med stor respekt. Mindre ormarter, som kornsnokar och kungssnokar, är vanligare som husdjur och kan också leva i flera decennier.

5. Katter och hundar

De vanligaste husdjuren, katter och hundar, är faktiskt också några av de som kan leva längst. Inomhuskatter kan ofta bli 15 år eller äldre, medan hundar, beroende på ras, generellt har en livslängd mellan 10-15 år. Vissa mindre hundraser kan dock leva upp till 20 år eller mer. Här är hundraserna som lever längst, och här är hundraserna som lever kortast.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!