Jason Momoa Rolls Royce
De klassiska linjerna har bevarats - Foto: Electrogenic

Jason Mamoas nya elbil är en 95 år gammal Rolls-Royce

Skådespelaren Jason Momoa är en stor fantast av klassiska bilar, och hans senaste veteran är en Rolls-Royce som blandar gammalt och nytt.


Skådespelaren Jason Momoa, bland annat känd från Aquaman och Game of Thrones, fick nyligen sin nästan 100 år gamla Rolls-Royce konverterad till eldrift.

Bilen i fråga är en Phantom II från 1929, och i ett uttalande berättar Momoa om vikten av att förvalta bilens historiska värde på rätt sätt under konverteringen.

Det var därför viktigt att hitta rätt företag för konverteringen.

Konverterad av Electrogenic

Valet föll på brittiska Electrogenic, som har blivit kända för att konvertera klassiska bilar till eldrift.

Företaget har det uttalade målet att alla bilar de konverterar ska kunna återställas till original, och säljer utöver specialbyggen även färdiga konverteringssatser till vissa populära modeller av veteranbilar.

Nördarna sörjer: Därför slopar BMW klassiska kombi-detaljen

Ett välbevarat yttre

Till det yttre har Momoas Rolls-Royce behållit sitt klassiskt vackra utseende från det sena 20-talet, och inget avslöjar att bilen har en betydligt yngre drivlina.

Är detta årets ballaste elbil? - Foto: Rolls-Royce

När man öppnar den långa motorhuven, där det från början satt en rak sexa på 7,7 liter, finner vi nu emellertid ett väl tilltaget batteripaket på 93 kWh.

För att utseendet under huven ska passa in med bilens estetik i övrigt har batteriet täckts med en kåpa tillverkad av nitad aluminium.

Nu säljs svenska samlarens drömbil: Väntas slå rekord

Inte en dans på rosor

Kraften kommer från en elmotor på 204 hästkrafter, vilket motsvarar runt fyra gånger den ursprungliga effekten. Utöver konverteringen av själva drivlinan bjöd den gamla Rolls-Roycen på ett antal ytterligare utmaningar.

Batteripaketet har maskerats för att passa bilens estetik - Foto: Electrogenic

Man fick bland annat montera en pump för att driva smörjsystemet för chassit, som normalt drivs av motorn.

Med så mycket extra prestanda fick man även se över bromssystemet, som nu också jobbar i tandem med den regenerativa bromsverkan från motorn.

Världens dyraste personliga regplåt kostar 100-tals miljoner

Ett lyckat resultat

Interiört har de ursprungliga mätarna som inte längre används fått nya uppgifter. Den gamla tankmätaren visar exempelvis nu laddningen i batteriet, medan amperemätaren visar hur mycket kraft som förbrukas eller regenereras.

I övrigt har den vackra originalinredningen, med dess trä, läder och intrikata detaljer, bevarats i tidstypisk stil.

Enligt Steve Drummond på Electrogenic är bilen fantastisk att köra, och bjuder på en tyst, avslappnad och graciös körupplevelse.

Vad Jason Momoa tycker om den färdiga bilen går att se i ett avsnitt av hans nya dokumentärserie On the Roam på Discovery+.

Porsche portas från USA – bilar innehåller olagliga delar

Bil