Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
3391
reaktioner idag

Ja, drottning Elizabeth får döda Donald Trump – utan att åtalas för det

I Sverige får kungen inte åtalas. Men gäller samma sak för drottningen i Storbritannien? Det har Faktakollen tittat närmare på.

1 av 7

Kan Storbritanniens drottning Elizabeth II döda USA:s president Donald Trump med ett svärd om han skulle komma på ett statsbesök i landet – och sedan inte straffas för det?

2 av 7

Den frågan blev aktuell efter att en artikel från en brittisk sajt påstått att drottningen bekräftat just detta.

3 av 7

Frågan är dock om det stämmer?

4 av 7

Drottning Elizabeth II.

5 av 7

Sajten är dock satirisk.

6 av 7

Däremot står faktiskt den regerande monarken i Storbritannien – i det här fallet drottning Elizabeth II – över lagen.

7 av 7

I ett sådant teoretiskt fall innebär åtalsimmuniteten också att hon kan döda presidenten med ett svärd – utan att bli straffad för det. Påståendet är alltså sant.

Vad?

Kan Storbritanniens drottning Elizabeth II döda USA:s president Donald Trump med ett svärd om han skulle komma på ett statsbesök i landet – och sedan inte straffas för det?

Den frågan blev aktuell efter att en artikel från en brittisk sajt påstått att drottningen bekräftat just detta.

– Jag har inte bestämt mig än. Jag kanske gör det, ska Elizabeth II ha sagt, enligt sajten.

Drottning ElizabethArtikeln. Bildkälla: Faksimil The Daily Mash

Var?

Artikeln publicerades på den brittiska satirsajten The Daily Mash och blev i mitten av förra veckan delad av många människor i sociala medier världen över. Storyn plockades även upp av vissa sajter.

Vad talar för att påståendet är sant?

I till exempel Sverige har kungen allmän åtalsimmunitet. Det innebär att han inte kan ställas till svars, det vill säga åtalas av staten, för något brott som han har begått. Detta är reglerat i en av Sverige fyra grundlagar: regeringsformen.

Ett undantag är dock vid civilrättsliga frågor, alltså förhållandet direkt mellan enskilda personer.

Eftersom Storbritannien, precis som Sverige, är en konstitutionell monarki går det att anta att det kan finnas en chans att samma sak gäller även där.

Donald TrumpDonald Trump. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Vad talar för att påståendet är falskt?

Artikeln är publicerad på en brittisk satirsajt, alltså en sajt som hittar på nyheter för att skapa humor.

I artikeln finns även direkta citat som drottningen ska ha sagt. Men man kan tänka sig att fler och större medier i så fall borde ha plockat upp citaten – om de faktiskt hade uttalats.

Slutsats:

The Daily Mash skriver själva att de är en satirsajt som publicerar påhittade artiklar, alltså texter som inte, på något som helst sätt, ska ses som faktabaserade.

Utifrån detta kan vi konstatera att drottningen förmodligen aldrig sagt det hon påståtts ha sagt.

Bildkälla: Skärmdump The Daily Mash

Däremot står faktiskt den regerande monarken i Storbritannien – i det här fallet drottning Elizabeth II – över lagen. Så har det varit i århundraden, skriver sajten Royal Central.

"Trots att varken civila eller brottsliga åtal kan väckas mot monarken på samma sätt som mot en person som står under brittisk lag ser drottningen till att det hon ägnar sig åt som privatperson görs i strikt enlighet med lagen", står det på den officiella sajten för det brittiska kungahuset.

Skärmdump royal.uk

I praktiken betyder det att vad drottningen än gör kan det inte betraktas som olagligt i Storbritannien, något som också bekräftas av Wiweka Warnling-Nerep, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet.

– Visserligen, formellt sett, men det verkar så högst osannolikt, säger hon till Nyheter24.

I ett sådant teoretiskt fall innebär åtalsimmuniteten också att hon kan döda presidenten med ett svärd – utan att bli straffad för det.

Påståendet är alltså sant.


Har du sett, hört eller läst ett påstående som vi bör faktakolla? Hör av dig!

Är det rätt att vissa kungligheter har åtalsimmunitet?

Mer:

Nej, polisen Peter Springare sprider inte en sann bild av Sverige

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM @MYSAFETYAB