Det finns många vackra trädgårdar och parker i Sverige.
Det finns många vackra trädgårdar och parker i Sverige. - Foto: Karin Grip/SvD/Håkon Mosvold Larsen/TT

Upptäck Sveriges gröna oaser: 10 fantastiska parker och trädgårdar att besöka

Varför inte ta en paus från vardagens stress och upptäcka några av de mest fantastiska parkerna och trädgårdarna i Sverige? Dessa vackra oaser erbjuder en unik möjlighet att uppleva landets rika flora och fauna, dess historia och kultur.


Sverige är hem för några av de mest fantastiska parkerna och trädgårdarna i världen. Dessa gröna oaser erbjuder en perfekt flykt från stadens liv och rörelse, och erbjuder en unik möjlighet att uppleva landets rika flora och fauna, dess historia och kultur.

1. Kungliga Djurgården, Stockholm

Djurgården är en av de mest älskade platserna i Stockholm, med en perfekt blandning av natur, kultur och underhållning. Här kan du njuta av promenader längs vattnet, besöka några av Sveriges mest kända museer och attraktioner, äta på mysiga caféer och restauranger, eller bara njuta av den vackra naturen. Djurgården är också hem för Skansen, världens äldsta friluftsmuseum.

2. Botaniska trädgården, Göteborg

Denna trädgård är en av de största av sitt slag i Europa, med över 16 000 olika växtarter. Det är en plats för både avkoppling och lärande, med vackra tematrädgårdar, växthus och en imponerande klippträdgård. Botaniska trädgården är också hem för Sveriges största samling av köttätande växter.

3. Sofiero slott och slottsträdgård, Helsingborg

Sofiero är känt för sin fantastiska rhododendron-samling, med över 500 olika arter. Slottsträdgården erbjuder också en fantastisk utsikt över Öresund och Danmark. Sofiero var en gång i tiden ett sommarresidens för den svenska kungafamiljen.

4. Rosendals trädgård, Stockholm

Rosendals trädgård är en ekologisk offentlig trädgård som fokuserar på biologisk mångfald och hållbarhet. Här kan du njuta av vackra blommor, fruktträd och grönsaker. Trädgården anordnar även olika evenemang och kurser efter säsong.

5 vackra naturreservat du måste besöka i Skåne

5. Linnéträdgården, Uppsala

Denna historiska trädgård är den äldsta i Sverige och var en gång i tiden arbetsplats för den berömda botanisten Carl von Linné. Trädgården är uppdelad i fyra delar, var och en representerar en annan aspekt av Linnés arbete.

6. Bergianska trädgården, Stockholm

Bergianska är en botanisk trädgård som drivs av Stockholms universitet. Här kan du utforska en mängd olika växter från hela världen, inklusive en stor samling av tropiska och subtropiska växter i Edvard Andersons växthus.

7. Gunnebo slott och trädgårdar, Mölndal

Gunnebo är ett av Sveriges bästa exempel på en neoklassisk trädgård. Här kan du njuta av vackra blommor och träd, besöka slottet, eller bara koppla av i den lugna miljön.

8. Norrvikens trädgårdar, Båstad

Norrvikens trädgårdar är kända för sina unika trädgårdsrum, var och en med sin egen stil och karaktär. Trädgårdarna erbjuder också en fantastisk utsikt över Laholmsbukten och Hallandsås.

9. Waldemarsudde, Stockholm

Ursprungligen hem för prins Eugen, en känd svensk konstnär, är Waldemarsudde nu ett museum omgiven av en vacker park och trädgård. Här kan du njuta av prinsens konstverk, promenera i den vackra parken, och beundra den fantastiska utsikten över Stockholm.

10. Trädgårdsföreningen, Linköping

Trädgårdsföreningen är en av Sveriges bäst bevarade 1800-talsparker. Här kan du njuta av vackra blommor, besöka det pittoreska palmhuset, eller bara koppla av i den lugna miljön. Trädgårdsföreningen är också hem för Linköpings rosarium, med över 100 olika sorters rosor.

5 vackra vandringsleder i Sverige – för både nybörjare och proffs

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!