Sju personer har anhållits efter en stor insats i Sundsvall. Arkivbild.
Sju personer har anhållits efter en stor insats i Sundsvall. Arkivbild. - Foto: TT

Sju anhållna i Sundsvall: "Förhindrat mord"

Sju personer har anhållits efter tillslag på flera adresser i Sundsvall under torsdagen. Automatvapen och stora mängder narkotika har tagits i beslag – och ett mord förhindrats, enligt polis och åklagare.


Polis slog på torsdagen till på flera håll i centrala Sundsvall och grep ett 15-tal personer. På fredagsmorgonen meddelades att sju personer anhållits misstänkta för bland annat förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

— Två personer är under 18 år. För närvarande pågår tekniska undersökningar av brottsplatser och beslagen undersöks närmare, säger Karin Everitt, vice chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Sundsvall, vid en pressträff på fredagen.

Vid tillslagen beslagtogs stora mängder narkotika, liksom automatvapen och föremål som misstänks vara outlösta termosbomber. Bland de anhållna finns enligt åklagaren både lokalt förankrade personer och tillresta.

Förhindrade mord

Karin Everitt uppger vidare att insatsen förhindrat flera grova våldsbrott, däribland ett mord och ett antal sprängningar.

— Vi har anledning att tro att det skulle ske ett allvarligt våldsdåd här i stan, säger Everitt om det avvärjda mordet utan att vilja kommentera saken närmare.

Torsdagens tillslag var enligt polisen del av en särskild insats som pågått i Sundsvall sedan i onsdags.

— Den har gått ut på att vi ska identifiera, lokalisera och gripa aktörer som haft för avsikt att begå grova våldsbrott här i Sundsvall, säger Veronica Andersson, chef för utredningsenheten på polisen Västernorrland, vid pressträffen.

Polisen beskriver att kriminella nätverk rör sig upp längs Norrlandskusten mot Sundsvall. Insatsen i staden, tillägger Andersson, kommer att fortsätta.

— Den här insatsen är inte över med dessa frihetsberövanden, de husrannsakningar och de beslag som gjorts nu. Arbetet fortsätter, och förhoppningsvis ser vi liknande insatser framöver.

Stockholmskoppling?

Stockholm har de senaste veckorna drabbats av en våldsvåg med mord, mordförsök och sprängningar, som enligt polisen har sin grund i tre olika pågående konflikter.

Enligt flera medier kopplas en av dem till Sundsvall, och en maktkamp om stadens narkotikamarknad. Polisen vill inte bekräfta uppgifterna, men konstaterar att nätverken rör sig över landet.

Ungefär samtidigt som insatsen i Sundsvall greps två personer i Stockholm i ett ärende kopplat till grov brottslighet. Polisen vill inte kommentera huruvida händelserna har något samband.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterade på fredagsmorgonen det senaste dygnets polisaktivitet i SVT:s Morgonstudion. Han konstaterade där att våldet trängt in på djupet i det svenska samhället och att polisen jobbar för att komma ikapp i den pågående våldsspiralen.

— En hel del av de aktioner vi har sett från polisen det senaste dygnet har handlat om att föregripa nya dåd, men uppenbarligen så pågår det fortfarande, säger Strömmer till SVT.

TT
/
SVT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära butiken tvingas stänga efter 172 år: "Bestörta"

Försvagad sits för Danmarks regering

Den danska regeringens position försvagas och Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne stärks sedan en folketingsledamot bytt parti till hennes och en politisk vilde också bestämt sig för att gå med där.

Ras för bitcoin

Kryptovalutor som bitcoin faller kraftigt och just bitcoin har under morgonen backat drygt 5 procent. Nedgången betyder att en bitcoin nu handlas kring drygt 63 800 dollar vilket innebär en nedgång på 10 procent de senaste fem dagarna.

Högre försvarsvilja med utländsk bakgrund

Viljan att strida och riskera livet för att försvara Sverige är högre bland invånare i utsatta områden med utländsk bakgrund än hos övriga svenskar. Det visar en ny undersökning från Järvaveckan.

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Anders Pihlblad och Maria Forsblom skulle leda tisdagens "Nyhetsmorgon" i TV4. Men mitt under sändningen tvingades den senare lämna studion.

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Bland annat med kraftigt utbyggd kärnkraft. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.