Klimataktivisten Greta Thunberg deltog i en demonstration i Malmö.
Klimataktivisten Greta Thunberg deltog i en demonstration i Malmö. - Foto: Johan Nilsson/TT

Greta Thunberg i demonstration mot Israel

Klimataktivisten Greta Thunberg var en av de som valde att demonstrera mot Israels deltagande i Eurovision Song Contest i Malmö på torsdagen.


— Det är härligt att se att det är så många människor här som står upp för Palestina även om det är under fruktansvärda omständigheter, säger hon till TT.

Med en en svartvit palestinasjal över axlarna anlände Greta Thunberg till Stortorget i Malmö tillsammans med andra aktivister från klimatrörelsen Fridays for future.

— Tillsamman med tusentals andra vill vi visa att Israel inte kan använda Eurovision för att framstå som alla andra, säger hon.

På torsdagskvällen kommer Israels Eden Golan att tävla i den andra semifinalen i Malmö. Den demonstration – och marsch – Thunberg deltar i går under parollen "Uteslut Israel från Eurovision".

Hon delar inte åsikten att Eurovision bör vara fritt från politiska ställningstaganden och uppger att hon även kommer att demonstrera på lördag.

— Allt är politik. Eurovision kickade ut Ryssland när de invaderade Ukraina. Nu har de förbjudit palestinska flaggor, vad är det om inte politik?

Medlemmar i rörelsen Fridays for future, som Thunberg var med och startade, har i Tyskland tagit avstånd från hennes engagemang i Israel–Palestina-frågan.

— Det är nog många runt om i världen som gjort det. Fridays for future är en gräsrotsrörelse, ingen talar å någon annans vägnar, säger Greta Thunberg innan hon går vidare mot folkmassan av demonstranter.

Demonstrationerna i Malmö anordnas av 66 organisationer som går under parollen ”Stoppa Israel”. Totalt räknar de med att cirka 20 000 personer kommer att delta i demonstrationerna på torsdag och lördag i Malmö.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!