Floridas guvernör Ron DeSantis blev omvald.
Floridas guvernör Ron DeSantis blev omvald. - Foto: TT

Ron DeSantis valdes om: "Har bara börjat"

I flera delstater i USA pågår guvernörsval parallellt med kongressvalet.I Florida tar republikanen Ron DeSantis enkelt hem segern och i Maryland, Arkansas och Massachusetts skrivs historia.Vi har så mycket mer att göra, säger en lycklig DeSantis.


Det är ingen hemlighet att Ron DeSantis överväger att ställa upp i presidentvalet om två år. Han valdes om som guvernör i Florida med jättemarginal, 59,4 procent mot den utmanande demokraten Charlie Crists 40 procent, enligt nyhetssajten Real Clear Politics.

Segern är ett tecken på att Florida, som tidigare varit en så kallad vågmästarstat, blivit allt tydligare republikansk röd. Men expresident Donald Trump, som själv bor i Florida och som överväger en satsning på Vita huset 2024, verkar inte nöjd med partikamratens framgångar.

Hotfull Trump

— Om han skulle kandidera (i presidentvalet), så kommer jag att berätta saker om honom som inte kommer att vara särskilt smickrande. Jag vet mer om honom än någon annan, kanske mer än hans fru, som är den som i själva verket leder hans kampanj, sade Trump hotfullt till journalister under valnatten.

Vid det förra guvernörsvalet 2018 hade DeSantis stöd av Trump och vann med bara 0,4 procentenheter. Sedan dess har hans popularitet ökat.

— Vi har skrivit om den politiska kartan, sade DeSantis i sitt segertal enligt The Wall Street Journal.

— Vi har så mycket mer att göra. Jag har bara börjat den här kampen.

Ny förlust för O´Rourke

I den i valsammanhang viktiga delstaten Pennsylvanias guvernörsval ser demokraten Josh Shapiro ut att ha besegrat republikanen Doug Mastriano. Även Shapiro ses som en potentiell framtida presidentkandidat.

Andra demokrater som skördat framgångar är bland andra Tony Evers som valdes om som Wisconsinguvernör, Gretchen Whitmer som valdes om i Michigan och Kathy Hochul, som efter oväntat hårt republikanskt motstånd segrade i New York.

Men i Texas besegrades den demokratiske utmanaren Beto O'Rourke med rejäl marginal av den sittande republikanske guvernören och Trumplojalisten Greg Abbott. O'Rourke, som tidigare i sin karriär sågs som ett stjärnskott och jämfördes med Barack Obama, har därmed misslyckats med satsningar på såväl senaten som Vita huset och guvernörsposten.

Georgias omvalde guvernör, republikanen Brian Kemp.

Även i Georgia höll den republikanske guvernören Brian Kemp undan för sin demokratiska utmanare, demokratiaktivisten Stacey Abrams. Segern kammades hem trots att Kemp utstått hård kritik från sin partikamrat Donald Trump. Expresidenten ansåg att Kemp inte gjorde tillräckligt för att ändra valresultatet i Georgia 2020, där han förlorade.

— Det ser ut som rapporterna om min politiska död är grovt överdrivna, sade Kemp torrt i sitt segertal i Atlanta enligt medier.

Första lesbiska guvernören

I några delstater skrevs guvernörshistoria. Demokraten Wes Moore blev den förste svarte guvernören i Maryland. I Massachusetts blev demokraten Maura Healey delstatens första kvinna och den första öppet lesbiska guvernören i hela USA. Och i Arkansas vann Sarah Huckabee Sanders, som blev superkändis under sin tid som Donald Trumps pressekreterare i Vita huset, delstatens första kvinnliga guvernör.

Republikanen Sarah Huckabee Sanders har valts till Arkansas första kvinnliga guvernör.

Stort fokus ligger också på Arizona, där republikanen och tidigare tv-ankaret Kari Lake, som tillhör dem som likt Donald Trump hävdat att valet 2020 var riggat, står mot demokraten Katie Hobbs. Hobbs är i nuläget Arizonas delstatssekreterare och den som är högst ansvariga för delstatens val. När drygt 50 procent av rösterna räknats har Hobbs en ledning på elva procentenheter, enligt medier.

I nuläget har Republikanerna säkrat guvernörsposten i 24 av de 50 delstaterna. Demokraterna har 21 guvernörsposter, enligt Real Clear Politics.

Den republikanske guvernörskandidaten i Arizona, Kari Lake.
TT
/
/
/
Hot
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!