Generalen Sergej Surovikin framträdde senast den 23 juni i en video, där han uppmanade Wagnerstyrkorna att lägga ner sina vapen. Arkivbild.
Generalen Sergej Surovikin framträdde senast den 23 juni i en video, där han uppmanade Wagnerstyrkorna att lägga ner sina vapen. Arkivbild. - Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Flera ryska generaler försvunna – oklart var de befinner sig

Flera högt uppsatta generaler i den ryska försvarsledningen har inte synts till sedan Wagnerstyrkornas väpnade uppror under midsommarhelgen. En som lyst med sin frånvaro är toppgeneralen Sergej Surovikin, som tidigare hyllats av Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin.


Fakta: Jevgenij Prigozjin och Wagnergruppen

Wagnergruppen är ett privat legosoldatsbolag som länge har verkat med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.

Dess högste ledare och främste finansiär är Jevgenij Prigozjin, en tidigare krögare från S:t Petersburg och numera oligark, som med sina nära band till Vladimir Putin och ett eget affärsimperium har verkat i Kremls intressen på olika vis.

En konflikt har under Ukrainakriget pågått mellan Prigozjin och Rysslands militärledning – försvarsminister Sergej Sjojgu och generalstabschef Valerij Gerasimov.

Den 23 juni meddelade Prigozjin att han skulle inleda en väpnad marsch genom Ryssland mot Moskva med 25 000 soldater. Dagen efter gick Wagner-styrkor in och tog över staden Rostov-vid-Don, varpå de fortsatte att rulla norrut i en kolonn som lär ha kommit så nära som 20 mil från Moskva innan upproret plötsligt avbröts.

En uppgörelse nåddes med Belarus Rysslandsallierade ledare Aleksandr Lukasjenko vid förhandlingsbordet. De kom överens om att Jevgenij Prigozjin och de inblandade Wagner-soldaterna skulle få straffrihet och säkerhetsgarantier, samt fri lejd till Belarus, vilket den ryske presidenten Vladimir Putin sades utlova.

Vad uppgörelsen innebär exakt – eller vad ledarna har kommit fram till i det tysta – är inte känt.

Nära tre veckor efter Wagner-gruppens kortvariga kuppförsök hopar sig frågorna kring var ett antal tidigare nyckelspelare i Moskvas högsta militära ledning egentligen befinner sig i dagsläget.

General Sergej Surovikin, som tidigare var högsta befäl för Ukrainakriget, men i januari ersattes av general Gerasimov, är en av dem.

Surovikin framträdde senast den 23 juni i en video, där han uppmanade Wagnerstyrkorna att lägga ner sina vapen. Sedan dess har han inte synts till i offentligheten. Källor vid det ryska försvarsdepartementet uppgav i slutet av juni till The Moscow Times att Surovikin gripits efter att ha valt Wagnerchefen Jevgenij Prigozjins sida under upproret mot Kreml.

Wagnerledaren har genomgående hyllat Surovikin, som enligt underrättelseuppgifter i väst också skulle ha varit införstådd med hans upprorsplaner, enligt The New York Times. Uppgifterna har dock förnekats av Kreml – som i veckan istället meddelade att Surovikin för närvarande befinner sig på ledighet.

"Han vilar och är inte tillgänglig för tillfället", sade Andrej Kartapolov, chef för utskottet för försvarsfrågor i det ryska parlamentets underhus, i en kommentar, skriver AP.

Uppges ha fått sparken

Ytterligare en general som sedan Wagnerupproret i slutet av juni inte synts till i offentligheten är Ivan Popov.

Popov uppgav i ett röstmeddelande på Telegram tidigare i veckan att han avskedats efter att ha kritiserat landets militära ledning för otillräckligt stöd och för att ha huggit sin egen armé i ryggen, enligt CNN.

General Popov har under Rysslands fullskaliga invasion mot Ukraina haft en högt uppsatt roll som befälhavare över styrkor som strider i Zaporizjzja.

Enligt Telegramkanalen Grey Zone, som har nära band till Wagner-gruppen, ska Popov ha framfört sin kritik till militärtoppen Valerij Gerasimov – och då omedelbart ha avskedats.

Kreml har inte kommenterat den kritik som framfördes av Popov i ljudfilen – och inte heller lämnat någon information kring var generalen befinner sig i dagsläget.

Uppgifter: General ska ha dödats

Även den högt uppsatte ryske generalen Oleg Tsokovs öde är oklart.

Tsokov, som under Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina tjänstgjort i de ryska markstyrkorna som vice befälhavare för det södra militärdistriktet, ska den 11 juli ha dödats under en attack mot ett hotell med ryska militärbefälhavare i den ockuperade ukrainska hamnstaden Berdjansk, skriver BBC.

Uppgifterna kring Tsokovs död har rapporterats av såväl den ryska statliga televisionen som av ett stort antal Kreml-vänliga militärbloggare – men bemötts av tystnad från Kreml.

Stämmer uppgifterna är Oleg Tsokov den nionde ryska generalen som har dödats sedan Ryssland förra året inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.

Var huvudpersonen i midsommarhelgens upprorsförsök, Wagner-ledaren Jevgenij Prigozjin, befinner sig är också det höljt i dunkel. Prigozjin, som i en uppgörelse mellan Putin och Belarus ledare Lukasjenko garanterades fri lejd till Belarus, har sedan överenskommelsen inte fotograferats i landet.

Däremot har hans privatplan flera gånger flugits mellan Belarus och Moskva och S:t Petersburg.

Enligt The Wall Street Journal har 13 högt uppsatta ryska militärer gripits och ytterligare 15 stängts av eller sparkats sedan Wagnerupproret under midsommarhelgen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!