Det blir inget möte mellan Kinas och USA:s presidenter Xi Jinping och Joe Biden på G20-mötet i Indien den 9–10 september. Biden säger sig vara besviken. Senast de möttes var på det förra G20-mötet i november förra året. Arkivbild.
Det blir inget möte mellan Kinas och USA:s presidenter Xi Jinping och Joe Biden på G20-mötet i Indien den 9–10 september. Biden säger sig vara besviken. Senast de möttes var på det förra G20-mötet i november förra året. Arkivbild. - Foto: Alex Brandon/AP/TT

G20-mötet krymper för Modi

Besviken. Det säger sig USA:s president Joe Biden vara över att Kinas president Xi Jinping inte tänker närvara vid G20-ländernas möte i New Delhi i Indien den 9–10 september. I stället deltar Kinas premiärminister Li Qiang.


Kinas premiärminister Li Qiang kommer att delta på G20-mötet i New Delhi, enligt ett uttalande från landets utrikesdepartement i Peking.

Uttalandet kommer efter samstämmiga medieuppgifter om att den kinesiske presidenten Xi Jinping inte tänker resa till G20-mötet – något som gjort den amerikanske presidenten Joe Biden besviken.

— Men jag kommer att kunna träffa honom i alla fall, sade Biden till journalister i samband med ett framträdande i Delaware enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Biden sade dock inget om när eller var detta möte med Xi Jinping i så fall skulle kunna ske.

De båda träffades senast vid det förra G20-mötet, på Bali i Indonesien i november förra året. USA hade hoppats att kunna tina upp de frostiga relationerna med Kina en aning i samband med Delhimötet.

En annan som meddelat värden, Indiens president Narendra Modi, att han inte kommer är den ryske presidenten Vladimir Putin.

Att Putin inte anser att det vore särskilt lockande att åka till New Delhi är inte oväntat men att Xi Jinping inte heller kommer ses som ett bakslag för Modi. Indien och Kina strider sedan länge om gränsområden i Himalaya, en konflikt som fått nytt liv den senaste tiden. Häromdagen väckte en ny kinesisk standardkarta Indiens vrede eftersom den visade två omstridda områden som kinesiska.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!