'Om alla ska åka på samma vallor så tror jag att de mindre länderna skulle spara in otroliga pengar', säger William Poromaa.
'Om alla ska åka på samma vallor så tror jag att de mindre länderna skulle spara in otroliga pengar', säger William Poromaa. - Foto: TT

Utspelet: Lika vallade skidor till alla

Det är ekonomisk kris i längdskidvärlden.Då efterlyser svenska skidstjärnorna William Poromaa och Calle Halfvarsson lika vallade skidor på tävlingar för att hjälpa utsatta skidnationer.De mindre nationerna skulle spara otroliga pengar och det skulle bli jämnare, säger William Poromaa.


Internationella skid- och snowboardförbundets (Fis) tävlingsdirektör Pierre Mignerey, säger i en intervju i VG, att den ekonomiska situationen är kritisk för flera mindre längdskidnationer som Schweiz, Frankrike och Italien och Storbritannien.

Det är resultatet av en längre tid av negativ spiral med minskande tv-tider – ofta i betalkanaler – färre sponsorer, minskat allmänintresse och färre talanger som vill åka skidor.

Det leder i sin tur till svårigheter att skapa organisationer som kan konkurrera med giganter som Norge och Sverige.

"Fråga värd att lyfta"

Guri Knotten, som är ny längdchef i Schweiz, föreslår i norska VG ett gemensamt vallningsteam för alla nationer, för att skapa ekonomiska förutsättningar för fler nationer att bedriva längdskidåkning på toppnivå.

Det förslaget stödjer svenska landslagsåkarna William Poromaa och Calle Halfvarsson:

— Om alla ska åka på samma vallor så tror jag att de mindre länderna skulle spara in otroliga pengar och det skulle bli jämnare. Vi pratar mycket om att vissa nationer har det tuffare och vi måste få med oss allihop. Detta är en fråga som är värd att lyfta, säger William Poromaa och fortsätter:

— Vi har ju redan detta när vi åker rullskidor (kontroller att alla rullskidor är lika). Detta är en fråga som är värd att lyfta.

William Poromaa nämner att det redan arrangerats längdtävlingar i Sverige, exempelvis i Skandinaviska cupen, där åkarna tävlar på lika vallade skidor.

Svenske vallachefen Petter Myhlback. Arkivbild.

Calle Halfvarsson håller med:

— Det skulle göra den här sporten mer rättvis. Det måste gå att få fram 60 par skidor om vi kör 60 personer i världscupen. Då går det att lösa att man har skidor som är väldigt lika. Detta är en materialsport och man skulle lugna ner den hets som är i materialet, säger han.

Vallachefen skeptisk

Svenske vallachefen Petter Myhlback tror däremot inte på idén.

— Jag tror inte det kommer att fungera i klassisk åkning. Där är det individuellt uppbyggt hur du vill ha fästvallan och skidor man vill gå på, säger Myhlback.

Svenske landslagschefen Anders Byström berättar att tanken om lika vallade skidor kan bli en fråga för Fis.

— Det kommer vi säkert att diskutera i Fis-gruppen i september, när vi har möte. Är det ett konkret förslag som ligger, blir det spännande att se hur man ska göra det rent praktiskt. Vi måste nog gå mot att jämna ut skillnaderna som är vid sidan om spåret för att det ska bli en jämnare sport. Helt klart måste vi se hur fler nationer kan vara med och slåss i toppen, säger Byström.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!