Lina Hurtig kom in från bänken i söndagen vinst mot USA och satte den avgörande straffen.
Lina Hurtig kom in från bänken i söndagen vinst mot USA och satte den avgörande straffen. - Foto: Hamish Blair/AP/TT

Succéreceptet: "Har varit en otrolig styrka"

I Peter Gerhardsson landslag kan spelarna bli matchhjältar även om de inte finns med i startelvan. I söndagens straffrysare mot USA i fotbolls-VM blev bänkstartarna Lina Hurtig och Hanna Bennison matchhjältar. Viktiga är de, helt klart, säger förbundskaptenen.


Gerhardssons syn på de spelare som inte har en självklar plats i startelvan i fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland är glasklar.

— Alla de här 23 spelarna som är här, de är här för att det ska kunna spela VM, säger han på presskonferensen efter Sveriges straffvinst mot USA i åttondelsfinalen i VM.

Och det är inte bara tomma ord från förbundskaptenen. Hittills, när Sverige härnäst ska spela kvartsfinal mot Japan fredag den 11 augusti, har samtliga spelare i truppen, utom tredjemålvakten Tove Enblom, fått speltid i någon av VM-matcherna.

Trösta varandra

Gerhardsson tycker att det är viktigt att "de här spelarna 12 till 23" känner en delaktighet.

— Sen är det inte alltid jag kan bjuda på att de spelar men tjejerna själva är väldigt bra på att skapa den här harmonin och att trösta varandra om man inte får spela eller till exempel hoppa in.

Peter Gerhardsson säger att avbytarna är väldigt bra på att ställa krav, både på sig själva och på honom.

— Sedan förstår de också att det är bara elva som startar och jag får bara göra fem byten.

Prata efteråt

Han tar som exempel att han i söndagens möte valde att sätta in Lina Hurtig på den position som Olivia Schough tidigare spelat på.

— Då får jag prata med Olivia om det. Men det var ju mer så här att nu vill jag ha djupledsspel, nu vill jag ha in en huvudspelare och Lina har sett väldigt bra ut på träningen och då valde jag henne i det här läget. Man får prata med dem efteråt också, säger Peter Gerhardsson.

Även de spelare som har en given plats i startelvan är väl medvetna om betydelsen av dem som Gerhardsson refererar till som spelare 12 till 23.

— Det är jätteviktigt för oss att ha med hela truppen hela vägen. Det har varit en otrolig styrka för oss i tidigare mästerskap och kommer att vara det i det här mästerskapet också. Vi vet aldrig vad som händer, så att ha 23 spelare som är så här heta och så här redo, det kan inte bli bättre, säger Magdalena Eriksson till TT.

Åttondelsfinalhjälten Lina Hurtig, som byttes in mot Kosovare Asllani i andra halvlek och sedan satte den avgörande straffen i matchen, är ett kvitto på vad en avbytare kan betyda.

— Det betyder allt, skulle jag säga. Det behövs i ett mästerskap, att folk kan komma in och bidra från bänken.

TT
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!