Rosa Kafaji under fredagens EM-kvalpremiär borta mot England (1–1).
Rosa Kafaji under fredagens EM-kvalpremiär borta mot England (1–1). - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kafaji hyllas efter succéinhoppet

Rosa Kafaji behövde bara två bolltouch på sig för att ligga bakom Sveriges fina start på EM-kvalet. Häckentalangen får idel lovord av lagkamraterna. Nästan. Offensivt: Ja. Defensivt finns det lite att jobba på, säger mittfältsveteranen Kosovare Asllani.


Asllani var inte redo för 90 minuter fotboll. Därför fick Milanstjärnan tacka för sig i den 62:a minuten av fredagens EM-kvalpremiär mot England.

Men ersättaren gjorde ingen besviken.

Rosa Kafaji fick bollen i straffområdet, petade den förbi en motståndare och hittade Fridolina Rolfö vid den bortre stolpen. Barcelonaanfallaren hade bara att nicka in 1–1, vilket gav Sverige en viktig poäng på vägen mot EM 2025.

— Det var otroligt kul. Och otroligt kul att det också var andra touchen. En ganska skön start, säger Kafaji om sitt succéinhopp.

Vilket tryck

20-åringen startade båda playoffmatcherna mot Bosnien-Hercegovina tidigare i år, men att kliva in på Wembley inför drygt 63 000 åskådare var något annat.

— Jag kände verkligen atmosfären, vilket tryck det var. Att få komma in och avgöra på ett sätt, att göra avtryck på planen, det var väldigt kul.

Målnickaren Fridolina Rolfö har nyligen kommit tillbaka efter en knäoperation. Under skadefrånvaron har Kafaji tagit klivet in i A-landslaget, och Rolfö imponeras över sin nya lekkamrat i Blågult.

— Det är en otroligt skicklig fotbollsspelare. Vi ser ju hennes kvaliteter och hennes blick för spelet. Det är en spelare som jag tror kommer att vara väldigt användbar i det här landslaget i framtiden, säger Rolfö.

Lirarna behövs

Det tror även Kosovare Asllani. Men 34-åringen, som gjorde sin 184:e A-landskamp på fredagen, låter inte nästa generations spelare bli bekväma genom att bara lägga allt fokus i anfallsspelet.

— Det är viktigt att vi får in den nya generationen. Man ser på dem som kommer in att de har den här tekniken och ett offensivt mindset. Men de kanske inte har lika mycket försvarstänk, säger Asllani.

Samtidigt behövs spelare som Rosa Kafaji, säger hon.

— Man måste ha lirare i varje lag, så är det. Jag kan ju inte spela i all evighet.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!