Oscar Hiljemark. Arkivbild.
Oscar Hiljemark. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Hiljemark tar över Elfsborg – succétränaren lämnar

Elfsborg byter tränare i sommar. Jimmy Thelin har fått ett nytt tränarjobb i skotska Aberdeen. Han ersätts av en tidigare SM-guldvinnare i gulsvart: 31-årige Oscar Hiljemark. Det här var planen hela tiden, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.


Oscar Hiljemark spelade i Elfsborg mellan 2008 och 2013 och var med och vann SM-guld 2012. Sedan följde en gedigen utlandskarriär med spel bland annat i PSV Eindhoven, Palermo och Genoa. Men en skada satte stopp för karriären i förtid.

Den förre landslagsmittfältaren slog sig i stället in på tränarspåret i danska Ålborg i andradivisionen. Nu återvänder han till Elfsborg och Borås. 31-åringen har skrivit på ett kontrakt som inleds den 3 juni och sträcker sig över säsongen 2027.

Ser styrka i tidigare relationer

— Det är inspirerande och roligt, säger Hiljemark som nu kommer att träna tidigare lagkamrater, inte minst Niklas Hult och Johan Larsson som är äldre än honom själv.

— Vissa har jag en tidigare relation, med andra inte – jag ser det bara som en styrka, säger han enligt Borås Tidning.

Tränarbytet offentliggjordes med en presskonferens på Borås arena. Både avgående Thelin och ersättaren Hiljemark var på plats.

För Jimmy Thelin återstår nu tio matcher som tränare för Elfsborg innan karriären fortsätter i skotska Aberdeen. Tränaren, som kom till Elfsborg 2018, vill inte bli nostalgisk än.

— Man kan prata om det senare – jag har haft en fantastisk tid här. Elfsborg som förening betyder otroligt mycket för mig, men jag är fortfarande kvar och tiden är inte där för ett avsked än, säger han enligt BT.

"En av de bästa dagarna i mitt liv"

Klubbchefen Stefan Andreasson var märkbart nöjd med hur tränarrekryteringen gått till.

— Det kan vara en av de bästa dagarna i mitt liv och i Elfsborgs 120-åriga historia, konstaterade Andreasson som berättade han han länge sett Hiljemark som Thelins ersättare.

— Jag brukar säga att man kan skriva en bok om varje spelarövergång, men den här ”tränargate” har nog varit igång 15 timmar om dygnet i en månad för att få ihop det här pusslet, säger klubbchefen.

Jimmy Thelin lämnar Elfsborg för skotska Aberdeen. Arkivbild.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!