Nelly Korda med bucklan i Chevron Championship, hennes femte raka seger.
Nelly Korda med bucklan i Chevron Championship, hennes femte raka seger. - Foto: David J. Phillip/AP/TT

Golfens dominanter vann igen: "Galna veckor"

Vem kan stoppa Nelly Korda och Scottie Scheffler? Golfvärldens giganter fortsätter sin totala dominans – och har på kort tid "snuvat" Sverige på två majortitlar.


Ingen höjer direkt på ögonbrynen om Sarah Sjöström vinner fem raka lopp i simbassängen eller när Armand Duplantis flyger högst över stavhoppsribban för femte gången i följd.

Men i golf har det ytterst sällan gått att dominera på det sättet, i alla fall om man inte heter Tiger Woods eller Annika Sörenstam. Scottie Scheffler avslutade till exempel förra året som världsetta – trots att han bara vann tre av de 21 tävlingar han ställde upp i under 2023.

I år har Scheffler redan överträffat fjolårets antal segrar. I sina fem senaste tävlingar har den 27-årige amerikanen slutat 1–1–2–1–1. Han snodde åt sig den gröna segerkavajen i US Masters på Augusta National, fyra slag före Ludvig Åberg, och följde upp med att på måndagen även vinna den något försenade tävlingen i Hilton Head, South Carolina.

Scottie Scheffler under tävlingen i South Carolina.

"Bästa på länge"

Det var första gången sedan 1985 (Bernhard Langer) som en Mastersvinnare lyckades stå som segrare även veckan därpå.

— Jag var lite seg i starten i torsdags, men sedan spelade jag en del riktigt bra golf, säger Scheffler i en tv-intervju efter segern.

— Mentalt har den senaste månaden varit den bästa på länge och jag tror att det är därför jag ser resultaten.

På de fem senaste tävlingarna har Scheffler spelat in runt 180 miljoner kronor – och kopplat ett järngrepp om världsrankningens förstaplats.

En som är om möjligt ännu mer överlägsen just nu är Nelly Korda. I och med segern i årets första major, Chevron Championship, delar hon nu rekordet på fem raka segrar tillsammans med Nancy Lopez och Annika Sörenstam.

— Det har varit några galna, galna, galna veckor, säger Korda efter söndagens sena triumf utanför Houston.

"Otrolig tid"

25-åriga Korda vann till slut två slag före den blågula tvåan Maja Stark. Och hon hoppas att kunna utöka sviten, även om hon beslutat sig för att stryka sig från veckans tävling i Los Angeles.

— Först ska jag njuta av det här och sedan ska jag fundera på den saken. Men ja, det har varit en otrolig tid. Förhoppningsvis kan sviten hållas vid liv, säger Korda.

Hon vann karriärens första major 2021, drabbades sedan av en blodpropp i ena armen året därpå och under fjolåret vann hon inte en enda tävling på LPGA-touren. Nu är hon, precis som Scottie Scheffler, en enormt överlägsen världsetta.

— Det är en otrolig känsla med tanke på allt hårt jobb och tvivlen som jag hade i mitt huvud efter 2021.

När Scottie Scheffler, som snart ska bli pappa för första gången, peggar upp igen nästa gång är också oklart.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!