Svarta fläckar på bladen är aldrig bra.
Svarta fläckar på bladen är aldrig bra. - Foto: Illustration Nyheter24

Svarta fläckar på bladen? Så bekämpar du dem

Ingen vill se svarta fläckar på sina krukväxters blad. Här är en guide på hur du bekämpar och blir av med de otrevliga fläckarna.


För att bekämpa de svarta fläckarna på dina växters blad måste du först identifiera orsaken bakom.

Därför har dina växter svarta fläckar på bladen

  1. Svampinfektioner: Detta är en vanlig orsak till svarta fläckar på bladen. Svampsjukdomar som svartfläcksjuka kan skapa distinkta svarta fläckar.
  2. Bakterieinfektioner: Vissa bakterier kan också leda till svarta fläckar på bladen. De kan uppstå som våta, vattniga fläckar som gradvis blir svarta och nekrotiska.
  3. Skadedjur: Vissa insekter, som bladlöss och spindelkvalster, kan orsaka fläckar på bladen genom att suga växtsaft.
  4. Fel placering: Svarta fläckar kan också vara ett tecken på miljörelaterade problem, såsom för mycket sol (solbränna) eller otillräcklig luftcirkulation.
  5. Vattning: Övervattning eller underbevattning kan leda till rotförruttnelse eller andra problem som kan visa sig som svarta fläckar på bladen.
  6. Kemisk skada: Om du nyligen har sprayat växterna med ett kemiskt medel, kan detta ibland orsaka fläckar eller skador på bladen.
  7. Näringsbrist: Vissa näringsbrister, som fosforbrist, kan också leda till färgförändringar i bladen, inklusive svarta fläckar.

Här är 5 växter att ha i sovrummet – för bättre sömn

Så bekämpar du svarta fläckar på bladen – oavsett orsak

  1. Bekämpa svampinfektioner: Ta bort och förstör infekterade blad för att förhindra spridning. Använd ett svampmedel som är bra för den specifika växten, och följ anvisningarna på förpackningen. God hygien och korrekt vattning kan också bidra till att förebygga ytterligare infektion.
  2. Bekämpa bakterieinfektioner: Precis som med svampinfektioner, klipp bort infekterade delar och undvik övervattning. Att vattna vid basen snarare än över bladen kan minska spridningen av bakterier. Rätt luftcirkulation är också avgörande.
  3. Bekämpa skadedjur: Använd insekticidtvål eller neemolja för att bekämpa skadedjur som orsakar svarta fläckar. Spraya växten enligt anvisningarna och upprepa behandlingen vid behov. Handplocka större skadedjur om möjligt.
  4. Ändra placeringen: Se till att växten är placerad i rätt ljusförhållanden och inte utsätts för extrema temperaturer. Justera placering eller använd skuggning om det är nödvändigt.
  5. Vattna annorlunda: Övervaka vattennivån noga och se till att jorden är fuktig men inte genomblöt. Kontrollera att krukans dränering fungerar ordentligt och justera vattning efter växtens specifika behov.
  6. Undvik kemisk skada: Om du misstänker att en kemikalie har orsakat skadan, skölj bladen med rent vatten och undvik att använda den produkten i framtiden. Kontrollera alltid etiketten för att försäkra dig om att produkten är lämplig för din specifika växt.
  7. Undvik näringsbrist: Testa jorden för att upptäcka eventuell näringsobalans och följ upp med lämplig gödsling. Använd ett balanserat gödselmedel som är anpassat till din växts specifika behov, och följ anvisningarna noggrant.

Läs mer här:

Rädda växterna – så blir du av med bladlössen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!