Att plantera rätt växter i sovrummet kan gå en lång väg för bättre sömn.
Att plantera rätt växter i sovrummet kan gå en lång väg för bättre sömn. - Foto: Illustration Nyheter24

Här är 5 växter att ha i sovrummet – för bättre sömn

Ja, att ha växter i sovrummet är fint. Men visste du att de också kan förbättra din sömn? Här är fem växter som är extra bra på det.


1. Lavendel hjälper sömnen

Lavendel (Lavandula) är en växt i familjen kransblommiga växter och släktet Lavandula, som omfattar ungefär 30 arter. Ursprungligen kommer den från medelhavsområdet. Lavendel är känd för sin distinkta och behagliga doft. Oljor extraherade från lavendel används ofta i aromaterapi för att minska stress och ångest, och hjälper också till att förbättra sömnen. Du kan ha lavendelväxter i sovrummet eller använda lavendelolja eller doftljus.

2. Ormbunkar är bra för sömnen

Ormbunkar är en grupp växter som innehåller flera tusen arter. De är mycket gamla växter och har funnits i över 300 miljoner år. Ormbunkar är kända för att vara utmärkta luftrenare. De kan absorbera gifter som formaldehyd, xylener och toluen från inomhusluften. Ormbunkar behöver inte mycket ljus för att överleva, vilket gör dem till en bra växt för inomhusbruk. Men de behöver hög luftfuktighet och regelbunden vattning för att trivas.

Nybörjare? Här är växterna som är allra lättast att ta hand om

3. Plantera Aloe vera för bättre sömn

Aloe vera är en suckulentväxt, vilket innebär att den lagrar vatten i sina blad, stammar och rötter, vilket gör att den kan överleva i torra och hårda miljöer. Den används ofta i hudvårdsprodukter på grund av sina helande och fuktgivande egenskaper. Aloe vera är också en bra luftrenare och kan hjälpa till att filtrera bort skadliga kemikalier som bensen och formaldehyd från luften. Den är en inomhusväxt som är lätt att sköta – den behöver mycket ljus men inte överdrivet mycket vatten.

4. Fredskalla är bra att ha i sovrummet

Fredskalla är en populär inomhusväxt, känd för sina vita blommor och glänsande gröna blad. Den kommer ursprungligen från tropiska regioner i Amerika och sydöstra Asien. Fredskalla är också känd för sina starka luftrenande egenskaper. Det har visat sig att den kan filtrera bort skadliga ämnen som formaldehyd, bensen och trichloretylen från luften. Dessutom hjälper den till att öka luftfuktigheten genom att avdunsta vatten från sina blad. Fredskalla behöver indirekt ljus och jämn vattning för att trivas.

Så lockar du bin och fjärilar till trädgården – 8 enkla knep

5. Jasmin är bra för sömnen och luktar gott

Jasmin är en grupp växter i olivfamiljen, mest kända för sina starkt doftande blommor. Jasminplantor används ofta i parfymindustrin på grund av deras rika doft. Denna doft kan ha en lugnande effekt på nervsystemet och förbättra sömnkvaliteten. För att hålla en jasminplanta inomhus bör du placera den på en plats där den får mycket ljus men inte direkt solljus, och vattna den regelbundet.

6. Krysantemum passar bra i sovrummet

Krysantemum är en växt i familjen asteraceae, vilken är en av de största familjerna av blommande växter. Krysantemum är populära som inomhusväxter och är speciellt kända för sina vackra, färgglada blommor. De är också mycket effektiva luftrenare. De har visat sig kunna absorbera många olika typer av luftföroreningar, inklusive ammoniak, bensen, formaldehyd och xylener. För att trivas inomhus behöver krysantemum mycket ljus och regelbundet vattning. De föredrar också en svalare miljö, med en temperatur under 18°C.

Läs mer här:

Här är maten att undvika innan läggdags – kan störa sömnen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!