Elisabeth Svantesson (M) skriver om HBTQ-personers rättigheter på arbetsmarknaden.
1 av 3
Elisabeth Svantesson (M) skriver om HBTQ-personers rättigheter på arbetsmarknaden. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Elisabeth Svantesson (M)
3 av 3
Elisabeth Svantesson (M) - Foto: Privat

Alla ska få känna sig trygga på jobbet – stå upp för HBTQ-rättigheter

Elisabeth Svantesson (M): "Moderaterna vill att Sverige ska vara världens bästa land att leva i för HBTQ-personer."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige ska ha en rättvis arbetsmarknad som fungerar för alla. Ingen ska gå till jobbet med en klump i magen eller känna att man inte kan leva öppet. Moderaterna vill att Sverige ska vara världens bästa land att leva i för HBTQ-personer

De flesta av oss spenderar en stor del av våra liv på jobbet. Att kunna vara sig själv och känna sig trygg på arbetet är därför en viktig förutsättning för att vi ska må bra.

Mats Hammarstedt, nationalekonom och professor vid Linnéuniversitetet, har under flera år studerat HBTQ-personers situation på arbetsmarknaden. Han beskriver en komplex bild av deras arbetssituation. 

Forskningen visar bland annat att homosexuella män diskriminerades när de sökte efter arbete i mansdominerade yrken såsom verkstadsarbetare, medan homosexuella kvinnor diskriminerades då de letade jobb i kvinnodominerade yrken som förskollärare eller städare.

När inkomster på hushållsnivå studeras finner forskarna att medan ett homosexuellt hushåll bestående av två män i genomsnitt har en total hushållsinkomst som ligger väl i nivå med hushållsinkomsten hos ett heterosexuellt hushåll, är den genomsnittliga hushållsinkomsten för ett homosexuellt kvinnligt par cirka 20 procent lägre. 

Dessutom visar forskningen att homosexuella personer måste söka ungefär 1,2 gånger så många jobb som heterosexuella personer för att ha samma möjligheter att bli kallade till anställningsintervju.

Alliansregeringen tog initiativ till den första samlade strategin för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Men mer behöver göras. 

Alla problem åtgärdas dock inte genom lagstiftning. För att motverka diskriminering och förändra attityder är det därför viktigt att fler arbetsgivare och fackförbund är aktiva och lyfter dessa frågor ute på arbetsplatser runt om i Sverige. Det behövs handlingsplaner och riktlinjer för att främja mångfald och öppenhet. På alla arbetsplatser.

Det är ingen hemlighet att Moderaterna vill att fler jobbar och bidrar till det gemensamma. Att någon på grund av trångsynthet och fördomar hindras från att arbeta och komma till sin rätt är förkastligt. 

Var och en kan själv känna efter hur det måste vara att inte kunna dela med sig av något så grundläggande och självklart som vem man älskar och lever med, och kanske har bildat familj med. 

Eller känna obehag inför frågor om sitt civilstånd på en anställningsintervju. Sådant borde vi ha lämnat bakom oss i Sverige.

Vi behöver alla, alla dagar om året, ta ställning för att Sverige ska vara och förbli ett land där man själv väljer vem man vill leva med. Där all kärlek är lika mycket värd och var och en av oss kan gå till jobbet utan en klump i magen.

Elisabeth Svantesson,
Arbetsmarknadspolitisk talesperson (M)

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.