Felix Byström
Felix Byström från Ungsvenskarna, vill reda ut frågetecken gällande svensk skola - Foto: Privat/TT

Ungsvenskarna: "Vår skolpolitik är framtagen av lärare för lärare"

Felix Byström: "När vi gör en lönesatsning premierar vi de som presterar och de som utvecklas, som ett resultat av detta blir lönen för lärare högre – men det tar längre tid att nå dit, och vi kräver motprestation."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är bra att andra är intresserade av vår politik och lyfter de frågor som uppstår i samband med att man granskar politiken. För det går självfallet inte att återupprätta tryggheten, sammanhållningen eller värdigheten i samhället om man samtidigt gör massiva nedskärningar i välfärden. Därför tackar jag för möjligheten att förklara varför Sverigedemokraterna är en stärkande kraft, som inte sparar in på de samhällsviktiga funktionerna.

Casper Eriksson från Moderat skolungdom har granskat vår budget från 2016 och hittat siffror som kan verka oroväckande, närmare bestämt utgiftsområde 25 - allmänna bidrag till kommuner. Då vi har samma modell för varje budget väljer jag att behandla de siffrorna som är i vår senaste budget, som även är högre än 2016.

För den som läser siffrorna om kommunalekonomisk utjämning ser det vid första blick ut som att SD skär ned på 87 miljarder de kommande tre åren. Men om vi menar att detta inte är en nedskärning, vad beror siffrorna på?

Vi gör stora förändringar i vår budget jämfört med regeringen och allianspartierna. Ett steg i detta är att vi raderar ut den pensionärsskatt som Alliansen införde. Sättet vi gör detta på är att avskaffa det förhöjda grundavdraget och ersätta det med det befintliga jobbskatteavdraget. Vad som händer då är att kostnaden som tidigare låg på kommun flyttas till stat, medan intäkten går till kommunerna.

Med andra ord får Sveriges kommuner 68 miljarder extra under de kommande tre åren. Syftet med reformen är att ge pensionärerna mer i plånboken, inte ge kommunerna massiva överskott på bekostnad av staten. Därför jämnar vi ut genom minskade bidrag på samma summa till kommunerna. Den övriga skillnaden förklaras på samma sätt med avskaffandet av den allmänna löneavgiften, höjt tak i a-kassan och momseffekter.

Proceduren är ganska omständlig. Jag fick inte lära mig hur det svenska budgetsystemet fungerade när jag studerade på gymnasiet eller när jag läste företagsekonomi eller nationalekonomi på universitetet, så det är fullt rimligt att reagera likt Casper Eriksson.

När det kommer till artikelns övriga attacker finns det något som är viktigare än att satsa mycket, och det är att satsa rätt. Detta har vi inte minst kunnat se i tider där Sverige spenderat hundratals miljarder på invandring och integration, men samtidigt haft det största glappet i sysselsättning mellan invandrare och inrikes födda. 

Vår skolpolitik är framtagen av lärare för lärare. När vi gör en lönesatsning premierar vi de som presterar och de som utvecklas, som ett resultat av detta blir lönen för lärare högre – men det tar längre tid att nå dit, och vi kräver motprestation.

Jag uppskattar att få prata om våra åtgärder, ofta är det ett tecken på att man gör rätt när andra hellre går till attack än att prata om sina egna förslag. Behövs det kommer jag gärna till Moderat skolungdom i Örebro, föreläser om Sverigedemokraternas politik och rätar ut om det finns övriga frågetecken, så att vi kan lägga onödiga diskussioner åt sidan och istället arbeta för ett bättre Sverige

Felix Byström,
Vice nationell talesperson, Ungsvenskarna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.