Det är viktigt att hålla sina sängkläder fräscha.
Det är viktigt att hålla sina sängkläder fräscha. - Foto: Illustration Nyheter24 / Pexels

Enkla knepen: Så håller du sängkläderna fräscha längre

Att tvätta sängkläderna regelbundet är viktigt, men ibland räcker det inte till. Här är tio andra sätt att hålla de fräscha längre på.


1. Frys in kudden för att fräscha till den

Att frysa in din kudde kanske låter ovanligt, men det är ett effektivt sätt att döda dammkvalster och fräscha upp kudden. Dammpartiklar och kvalster kan ansamlas i kudden över tid, vilket kan påverka allergier och sömnkvalitet. Genom att placera kudden i en plastpåse och lägga den i frysen i några timmar, kan du effektivt eliminera dessa irriterande partiklar. Kom ihåg att ta ut kudden i god tid innan du går till sängs så att den hinner nå rumstemperatur.

2. Använd vodka för att fräscha till dina sängkläder

Vodka är inte bara en dryck utan kan också användas som ett desinfektionsmedel och luktborttagare för dina sängkläder. Blanda vodka med vatten i en sprayflaska i ett förhållande av 1:3 och spraya lätt på sängkläderna. Alkoholen i vodkan hjälper till att bryta ner oljor och ta bort dålig lukt, medan vattnet hjälper till att fördela vätskan jämnt. Låt sängkläderna lufttorka helt innan du använder dem igen. Detta är ett bra alternativ för att fräscha upp sängkläderna mellan tvättarna.

Så får du bort kvalster ur sängen – enkel guide

3. Stryk sängkläderna med lavendelvatten

Lavendel har en behaglig och lugnande doft som många människor associerar med avkoppling och välbehag. Du kan förstärka denna känsla genom att stryka dina sängkläder med lavendelvatten. Blanda några droppar lavendelolja med vatten och använd i en strykspray eller i strykjärnets vattenbehållare. När du stryker sängkläderna, kommer värmen att aktivera oljan och ge tyget en mild doft av lavendel. Det kan också bidra till en bättre sömnupplevelse.

4. Använd bakpulver och ättika för att få bort fläckar sängkläderna

Både bakpulver och ättika är välkända för sina rengörande egenskaper. Om dina sängkläder har envisa fläckar eller lukter, kan en blandning av dessa två ingredienser vara lösningen. För fläckborttagning, gör en pasta med bakpulver och lite vatten och applicera direkt på fläcken. Låt verka i några minuter innan du sköljer av. För dålig lukt, lägg till en kopp vit ättika i tvättmaskinen tillsammans med tvättmedlet. Ättikan neutraliserar lukter utan att lämna någon resterande doft bakom.

Få bort nästan ALLA fläckar – med detta billiga supermaterial

5. Använd silkespapper när du förvarar sängkläderna

Att förvara sängkläder med silkespapper mellan lagren kan verka som en extravagant detalj, men det har praktiska fördelar. Silkespappret hjälper till att förhindra direkt kontakt mellan tyglagren, vilket minskar risken för skrynkling och färgöverföring mellan olika textilier. Dessutom kan det ge en känsla av lyx och omtanke när du tar fram sängkläderna för användning. Om du vill gå ett steg längre, kan du använda doftat silkespapper för en subtil, angenäm doft.

6. Vädra sängkläderna i solen

Vädring av sängkläder i solen är en naturlig och miljövänlig metod för att fräscha upp dina sängkläder. Solljuset har en naturlig blekande effekt, vilket kan hjälpa till att ta bort envisa fläckar, särskilt på vita textilier. Dessutom kan solens UV-strålar fungera som ett naturligt desinfektionsmedel, dödande bakterier och kvalster. Häng sängkläderna utomhus i direkt solljus och låt dem lufttorka. Var försiktig så att du inte lämnar dem ute för länge, då för mycket solljus kan skada tyget och försvaga fibrerna.

Så fräschar du till kläderna i tvätten – utan sköljmedel

7. Tennisbollar i torktumlaren

Om du vill att dina sängkläder ska torka snabbare och jämnare i torktumlaren, överväg att använda tennisbollar. Genom att kasta in ett par rena tennisbollar i torktumlaren med sängkläderna, kommer bollarna att studsa runt och separera tyget under torkningen. Detta hjälper till att förhindra att sängkläderna klumpar ihop sig och främjar en jämn torkning. Det kan också göra tyget mjukare genom att slå ut eventuella klumpar eller veck.

8. Använd hårinpackning för sängkläder i satäng

Sängkläder i satäng har en lyxig och silkeslen känsla som många uppskattar. För att bevara den unika texturen, kan du prova att använda en hårinpackning som ett balsam för tyget. När du tvättar, lägg till en liten mängd mild hårinpackning till sköljcykeln. Detta kan hjälpa till att återfukta fibrerna och behålla den mjuka, släta ytan. Som alltid, pröva först på en liten, dold del av tyget för att se till att metoden fungerar utan att skada dina sängkläder.

6 vanliga tvättmisstag – därför blir det hål i dina kläder

9. Använd en handske för att få bort husdjurshår på sängkläderna

Om du har husdjur som delar din säng, är du förmodligen bekant med problemet med hår och päls på sängkläderna. Ett enkelt och effektivt sätt att ta bort husdjurshår är att använda en fuktig gummihandske. Handsken kommer att fånga upp håren när du sveper handen över tyget. Detta är ett icke-kemiskt och snabbt sätt att ta bort hår och päls utan att behöva tvätta sängkläderna varje gång.

10. Ångrengöring kan göra stor skillnad för dina sängkläder

Ångrengöring är en djupgående och skonsam metod som kan användas för att rengöra och desinficera dina sängkläder. Ångan tränger in i tygfibrerna och löser upp smuts och bakterier utan att använda hårda kemikalier. Om du har tillgång till en ångrengörare, kan du använda den för att fräscha upp sängkläderna mellan tvättar, särskilt för material som är mer känsliga. Detta är också ett bra alternativ för personer med känslig hud eller allergier, eftersom ångrengöring inte kräver några tillsatta dofter eller tvättmedel.

Läs mer här:

10 saker du alltid måste tvätta innan första användning

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!