Vissa drycker är extra bra för uthålligheten.
Vissa drycker är extra bra för uthålligheten. - Foto: Pexels / Illustration Nyheter24

5 drycker att dricka innan träningen – för bättre uthållighet

Det är otroligt viktigt att dricka vatten när man tränar. Men det finns några andra goda drycker som också kan göra stor skillnad.


1. Sportdrycker kan vara till hjälp för bättre uthållighet

Dessa drycker är utformade specifikt för att återställa vätskor och elektrolyter som förloras genom svett under intensiv fysisk aktivitet. Elektrolyter är mineraler som hjälper din kropp att utföra viktiga funktioner, som att reglera ditt hjärtas slag och upprätthålla balansen av vätskor i din kropp. Sportdrycker innehåller också kolhydrater, som kroppen kan använda som en snabb energikälla under uthållighetsträning. Dock bör man vara försiktig med konsumtion av sportdrycker om man inte tränar intensivt eftersom de kan vara höga på socker.

Här är maten att undvika innan läggdags – kan störa sömnen

2. Grönt te är bra för uthålligheten

Grönt te är en naturlig källa till koffein och kan ge en mild energiboost. Det innehåller även antioxidanter som kallas för catechiner, vilka kan bidra till att förhindra skador från fria radikaler i kroppen – dessa skador kan försämra kroppens prestanda och återhämtning. Grönt te kan också bidra till fettförbränning genom att öka kroppens ämnesomsättning, vilket potentiellt kan förbättra uthålligheten över tid.

3. Drick kaffe för bättre uthållighet

Koffeinet i kaffe är känt för sina stimulerande egenskaper och kan faktiskt öka uthålligheten vid uthållighetsträning. Koffein verkar genom att minska trötthetskänslan och förbättra mental skärpa, vilket kan göra att träning känns mindre ansträngande. Det kan också hjälpa till att mobilisera fettreserver och spara glykogen, vilket potentiellt kan förbättra uthållighet och prestanda under långvarig fysisk aktivitet.

Här är maten som är allra rikast på järn – 8 nyttiga varor

4. Rödbetsjuice kan vara bra för uthålligheten

Rödbetor är rika på nitrat, en förening som kan omvandlas till kväveoxid i kroppen. Kväveoxid hjälper till att vidga blodkärlen och öka blodflödet, vilket i sin tur kan öka syreupptagningen i musklerna och förbättra uthålligheten. Det har visat sig att rödbetsjuice kan minska syreförbrukningen under träning, vilket gör att man kan träna längre innan man blir utmattad.

5. Få bättre uthållighet med körsbärsjuice

Denna dryck har visat sig kunna förbättra återhämtningen efter intensiv fysisk aktivitet. Körsbär är rika på antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen, vilket kan hjälpa till att minska muskelsmärta och inflammation efter träning. Genom att hjälpa till med återhämtningen kan körsbärsjuice potentiellt bidra till förbättrad uthållighet över tid. 

Läs mer här:

Det ska du dricka innan läggdags – för att somna snabbare

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!