Att dricka en lättöl efter träning är gott – och kanske till och med hälsosamt.
Att dricka en lättöl efter träning är gott – och kanske till och med hälsosamt. - Foto: TT / Pexels

Dricka öl efter träning? Ny studie: Därför är det hälsosamt

Att dricka vatten efter träning är viktigt. En ny studie visar att öl också kan vara ett bra alternativ för att återhämta sig efter träningspasset. Här får du reda på vilken och hur mycket öl som är bra att dricka efter träning.


En ny studie, som även Men's Health skrivit om, har visat att öl kan vara en överraskande effektiv dryck att återhämta sig med efter ett träningspass – men inte vilken öl som helst.

Systembolagets nya viner – här är alla för under 90 kronor

Vilken öl är bra efter träning?

Det har visat sig att en öl med låg alkoholhalt, mindre än 4%, kan vara lika effektiv som vatten när det gäller återhämtning efter konditionsträning.

Öl innehåller inte bara alkohol, utan också kolhydrater och en viss mängd natrium, vilket kan vara bra efter ett träningspass. Dessutom kan öl vara mer aptitretande än vatten, vilket kan göra det lättare för vissa personer att få i sig tillräckligt med vätska.

Det är bäst att dricka ölen tillsammans med mat eller en annan alkoholfri dryck för att ersätta de elektrolyter som förlorats under träningen.

Det finns en gräns...

Men det finns en gräns för dessa fördelar. När alkoholhalten överstiger 4% eller om man dricker mer än en eller två burkar lättöl, blir det snabbt ohälsosamt – det kan i stället leda till ökad vätskeförlust, minskad muskeltillväxt och sämre träningsresultat.

LÄS MER: Ny studie: Alkohol kan vara bra för hjärtat

/
Ol
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!