Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ida Warg: Så får du en hållbar hälsa livet ut

Ida Warg.
1 av 2

Ida Warg.

På Idas blogg kan du ta del av tips om träning och kost.
2 av 2

På Idas blogg kan du ta del av tips om träning och kost.

Hälsa | 22/01/2014 12:25

Nyheter24 och Modettes hälsoexpert berättar om de vanligaste felen många gör när det kommer till att skaffa sig en hälsosam livsstil.

Nu är 2014 igång och gymmet haraldrig tidigare varit mer fullsatt. På lunchrasterna pratas det omolika dieter och metoder som ska få en att komma i sitt livs bästaform. 2014 är året då drömkroppen ska införskaffas. Det är sex pass i veckan med crossfit, Xtremfit, långa konditionspass,morgonpromenad, 5:2 dieten, selleri, broccoli, kokt kyckling ochlättkeso.

Många går säkert från att nästanaldrig träna och äta en hyfsat onyttig kost till att köra direktpå det extrema och helst ska man även ha tappat tio kilo på tio veckor. Många lyckas säkert men vad händer sedan, när man intelängre orkar träna sex gånger i veckan och när man tröttnat påselleri och keso? 

Kroppen måste underhållas året om

Eller kanske ännu värre, när man blivit skadadpå grund av att kroppen inte är van med den belastning som ens nyalivsstil kräver. Istället för att förknippa träning med någotpositivt och glädjefylld så förknippar man istället träning medångest och något som är jobbigt. 

När sommaren börjar närmasig har men redan gett upp eftersom man insett att man inte lyckatsfå den där drömkroppen till Beach 2014.

Det jag tycker de flesta gör fel äratt de ser träning och att komma i form som något man ska görabara i en kortare period istället för att tänka resten av livet.Det ska gå snabbt och man ska se tydliga resultat. Tyvärr såfungerar inte det och det är det inte riktigt så enkelt. Hälsa,kost och träning är en livsstil året om, inte mellan januari ochapril. Kroppen måste underhållas året om.

Skippa dieter och träningsupplägg för idrottare

Snabba lösningar är aldrig bralösningar. Jag rekommenderar alltid att trappa upp. Hur tråkigt detän låter så behöver kroppen en startsträcka och måste vänjasig med den belastning träning ger och extrema dieter fungeraraldrig i längden. Hitta istället en livsstil som fungerar för digoch din livsstil och som du inte kommer tröttna på efter en månad.Sätt små delmål och börja med att utesluta det absolut mestohälsosamma ur kosten och fortsätt sedan så. 

Exempelvis: Byt ut det vitabrödet med nutella på morgonen mot fullkornsbröd med kalkon ochost. Istället för att äta en hel bulle till fikat så ät en halvoch efter någon vecka kanske du kan ta en banan eller en rawfoodbaristället. 

Skippa halvfabrikat på lunchen och välj en god salladeller wook. I början kanske det räcker med att förbättra till exempel frukosten för att sedan addera och byta ut vecka efter vecka.

Det är en livsstilsförändring somfungerar i längden så skippa dieter och träningsupplägg förelitidrottare och börja från början och trappa upp. Det kommer gedig en hållbar hälsa livet ut.