Det behöver inte vara svårt att få sitt hem att lukta gott.
Det behöver inte vara svårt att få sitt hem att lukta gott. - Foto: Illustration Nyheter24

Enkla knepen: Så får du ditt hem att lukta gott – hela tiden

Att alltid ha en härlig doft i hemmet är trevligt, men det kan vara lite utmanande. Här är några enkla knep att ta till för att lyckas.


1. Rengör regelbundet

Rengöring är grunden för ett fräscht och gott doftande hem. Det innefattar dammsugning av mattor och golv, torkning av damm från ytor, och rengöring av kök och badrum. Se till att använda rengöringsmedel som är effektiva men inte överväldigande i doften. Naturliga alternativ som vitvinsvinäger och citron kan vara bra val. Glöm inte heller bort områden som ofta förbises, såsom under möbler och elektronik. En ren bostad är inte bara visuellt tilltalande, utan bidrar också till en frisk och fräsch atmosfär.

2. Ventilation

Färsk luft är viktigt för att få ett hem som känns och luktar rent. Genom att regelbundet öppna fönster, även under de kallare månaderna, kan du byta ut instängd och murrig luft mot frisk luft. Fläktar och luftväxlare kan också hjälpa till att cirkulera luften och minska uppkomsten av dålig lukt. Ventilation är speciellt viktigt i områden som kan bli fuktiga, som badrum och kök, där mögel och dålig lukt lätt kan utvecklas.

7 enkla tips för att hålla det städat i hemmet – hela tiden

3. Använd doftljus

Att lägga till doftljus, rumsdoftare eller eteriska oljor är ett enkelt sätt att införa en trevlig och lugnande doft i ditt hem. Välj dofter som passar din smak och årstiden. Lavendel kan vara avslappnande, medan citrus kan vara uppfriskande. Om du använder eteriska oljor, kan en diffuser hjälpa till att sprida doften jämnt i rummet. Kom ihåg att använda dessa produkter ansvarsfullt och enligt instruktionerna för att undvika eventuell risk med eld eller irritation.

4. Använd naturliga dofter

Naturliga dofter som fräscha blommor, citrusfrukter eller örter kan ge ett subtilt och behagligt doftande tillskott till ditt hem. En vas med färska snittblommor på bordet eller några kvistar mint eller lavendel kan göra underverk. Du kan även prova att koka en gryta med kanelstänger, citrusskal och kryddnejlikor för en hemlagad rumsdoft som sprider en härlig arom genom hela huset. Läs mer om växter som får ditt hem att lukta gott här:

Få ditt hem att lukta fantastiskt – med dessa 10 växter

5. Undvik stark matlagning

Vissa matlagningsdofter, som stekt fisk eller kål, kan vara överväldigande och kvarstår i hemmet länge efter att maten är klar. När du lagar mat med stark doft, använd fläkten över spisen och stäng dörrar till andra rum för att isolera doften så mycket som möjligt. Om möjligt kan du också laga maten utomhus, som på en grill, eller använda ett lock för att hålla doften innesluten. Efter matlagningen kan du öppna fönstren för att ventilera ut eventuella kvarvarande lukter.

6. Använd kaffebönor

Kaffebönor har en stark och behaglig arom som kan neutralisera oönskade lukter. Placera en skål med hela kaffebönor i rum som behöver fräschas upp, eller brygg en färsk kanna kaffe för att fylla hemmet med en inbjudande doft.

Få ditt hem att kännas lyxigare – med minimal ansträngning

7. Placera ut torkade örter

Torkade örter som rosmarin, timjan och salvia kan placeras i små påsar eller skålar runt om i hemmet. Deras naturliga doft kan skapa en lugnande atmosfär och samtidigt ge ett rustikt inslag.

8. Använd linnespray

En linnespray med din favoritdoft kan användas på gardiner, möbelöverdrag, sängkläder och handdukar. Det är ett snabbt och enkelt sätt att fräscha upp tyger mellan tvättar.

10 enkla knep – så uppgraderar du snabbt ditt badrum

9. Använd doftpinnar

Doftpinnar i en behållare fylld med parfymerad olja kan vara ett diskret sätt att lägga till en konstant doft i ett rum. De finns i många olika dofter och kräver ingen elektricitet.

Läs mer här:

8 enkla tips – så inreder du för mindre städning

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!