Det finns en del att tänka på innan man köper en minigris.
Det finns en del att tänka på innan man köper en minigris. - Foto: Pexels / Pexels

Allt du behöver tänka på innan du köper en minigris

Det börjar bli allt mer populärt att skaffa en minigris som husdjur. Här är allt du behöver veta innan du bestämmer dig för att göra det.


Minigrisar är söta, intelligenta och sociala djur som har blivit populära som sällskapsdjur. Men att skaffa en minigris är inte som att skaffa en hund eller en katt. Det kräver ännu mer kunskap, planering och ansvar. Här är några saker du behöver veta innan du bestämmer dig för att köpa en minigris.

Vad är en minigris?

En minigris är ett samlingsnamn för mindre grisraser, som generellt väger under 80 kg som vuxna. Det finns flera olika namn för dessa djur, som miniatyrgrisar, microgrisar, dvärggrisar och pygmégrisar. Men det finns ingen garanti för hur stor din gris kommer att bli när den växer upp. Minigrisar blir könsmogna vid 2-4 månaders ålder och kan leva i 10-15 år.

Vad kostar en minigris?

Att köpa en minigris är inte billigt. Inköpspriset kan vara allt från några tusenlappar till tiotusentals kronor, beroende på ras och uppfödare. Men det är inte bara inköpet som kostar pengar. Du behöver också räkna med utgifter för foder, leksaker, försäkringar, veterinärbesök, vaccinationer, avmaskning och klövverkning. Dessutom behöver du ha ett lämpligt utrymme för din gris, både inomhus och utomhus.

Vad behöver en minigris för skötsel?

En minigris är ett intelligent, nyfiket och socialt djur som behöver mycket stimulans och motion. Den behöver få utföra sina naturliga beteenden, som att böka i marken, leta efter mat och umgås med andra grisar eller människor. En minigris behöver också ha tillgång till friskt vatten och en väl avvägd foderstat för att inte bli överviktig eller sjuk. En minigris är känslig för stress och kan bli aggressiv om den inte får sina behov tillgodosedda.

Vad behöver du tänka på innan du köper en minigris?

Innan du bestämmer dig för att köpa en minigris, bör du tänka igenom följande frågor:

  • Har du tillräckligt med tid, pengar och engagemang för att ta hand om en minigris i 10-15 år?
  • Har du ett lämpligt utrymme för din gris, både inomhus och utomhus?
  • Har du möjlighet att skaffa en kompis till din gris eller ge den tillräckligt med social kontakt?
  • Har du hittat en seriös och pålitlig uppfödare som kan ge dig information om grisen och dess bakgrund?
  • Har du hittat en veterinär som har erfarenhet av att behandla grisar?

Om du har svarat ja på alla dessa frågor, kan du vara redo att skaffa en minigris. Men kom ihåg att det är ett stort ansvar som kräver mycket kunskap och planering. 

/
/
Hem
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!