Se till att hålla dina handdukar fräscha och härliga.
Se till att hålla dina handdukar fräscha och härliga. - Foto: Nyheter24

Enkla knepen – så håller du handduken fräsch länge

Ingen tycker om när handduken blir ofräsch och äcklig efter bara några få användningar. Här är sju knep att ta till för att undvika det.


1. Tvätta handduken innan användning

Nya handdukar kan innehålla överskottsfärger och tillverkningsrester som kan påverka handdukens absorption och komfort. Detta gäller särskilt färgade handdukar, där färgen kan blöda vid första tvätten. Att tvätta handdukarna innan användning säkerställer att dessa restprodukter avlägsnas. För att tvätta nya handdukar, använd kallt eller varmt vatten (kolla alltid tvättråden) och en mild tvållösning. Undvik att använda sköljmedel eftersom de kan minska handdukens absorptionsförmåga genom att lägga ett beläggningsskikt över fibrerna.

2. Vädra ut bakterierna ur handduken

Bakterier och mögel trivs i fuktiga och varma miljöer, vilket gör en använd handduk till en perfekt plats för dem att växa. Därför, efter varje användning, är det viktigt att hänga upp handduken på ett väl ventilerat område så att den kan lufttorka ordentligt. Om det är möjligt, häng handduken på en krok eller ett handdukstork så att den kan hänga fritt. Undvik att hänga den över en stol eller en dörr eftersom detta kan begränsa luftflödet till vissa delar av handduken, vilket gör det svårare för den att torka helt. På sommaren kan det vara bra att hänga handduken utomhus i solen, eftersom UV-ljus naturligt kan döda vissa typer av bakterier och mögel. Men var försiktig, för mycket direkt solljus kan bleka färgen på din handduk.

3. Tvätta handduken regelbundet

En handduk som används dagligen samlar snabbt upp hudceller, oljor, sminkrester och andra rester. Dessa kan bli en grogrund för bakterier, vilket inte bara kan orsaka lukt utan också kan påverka handdukens prestanda och livslängd. I allmänhet bör du sikta på att tvätta dina handdukar efter var tredje till femte användning. Om du använder handduken för att torka dig efter intensiv träning, simning eller om handduken blivit mycket smutsig, kan den behöva tvättas oftare. Regelbunden tvätt håller handdukarna fräscha och förlänger deras livslängd.

4. Använd lämpligt tvättmedel

När det gäller att tvätta handdukar är det viktigt att inte använda för mycket tvättmedel. Överskott av tvättmedel kan lämna en rest på fibrerna i handduken, vilket gör den mindre absorberande och även göra den stel och sträv. Följ rekommendationerna på tvättmedelsförpackningen för hur mycket du ska använda baserat på storleken på tvättladdningen.

En annan viktig punkt är att undvika användning av sköljmedel när du tvättar handdukar. Mjukmedel kan lämna ett lager på handdukens fibrer som gör dem mindre absorberande. Dessutom kan vissa mjukmedel reagera med tvättmedel och skapa en rest som är svår att skölja bort. Om du vill att dina handdukar ska kännas mjukare utan att använda mjukmedel, kan du prova att torka dem i torktumlaren på låg värme med tennisbollar eller torktumlarebollar för att slå ut och fluffa upp fibrerna.

5. Använd ättika och bakpulver

Ättika och bakpulver är två hushållsprodukter som kan göra underverk när det gäller att hålla dina handdukar fräscha. Ättika är särskilt användbart för att avlägsna mineralavlagringar och tvättmedelsrester som kan byggas upp på handdukens fibrer över tid. Dessa avlagringar kan göra handdukarna mindre absorberande och kan också leda till obehaglig lukt. För att använda ättika, tillsätt bara en kopp vit ättika till tvättmaskinens sköljcykel. Kom ihåg att inte blanda ättika och tvättmedel i samma tvätt eftersom detta kan neutralisera effekten av tvättmedlet.

Bakpulver, å andra sidan, är bra för att ta bort lukt. Det absorberar dålig lukt och lämnar handdukarna fräscha och rena. För att använda bakpulver, lägg bara till ett halvt glas bakpulver tillsammans med ditt normala tvättmedel i tvättmaskinen. Tvätta handdukarna som vanligt och låt dem torka helt innan du använder dem igen.

6. Skaka handdukarna

Efter tvätt är det bra att skaka ut handdukarna innan du hänger upp dem för att torka eller innan du lägger dem i torktumlaren. Skakningen hjälper till att separera fibrerna i handduken, vilket gör dem fluffigare och mer absorberande. Detta kan vara särskilt användbart om du använder en torktumlare för att torka dina handdukar, eftersom värmen kan göra fibrerna klumpiga och mindre effektiva för att absorbera fukt. För bästa resultat, prova att skaka ut handdukarna både före och efter torkning.

7. Undvik hög värme 

Användning av hög värme när du torkar handdukar kan faktiskt skada handdukens fibrer, vilket gör dem mindre absorberande och kan förkorta deras livslängd. Medan det kan vara frestande att använda hög värme för att snabba på torkningsprocessen, är det bättre att använda en lägre värmeinställning och låta handdukarna torka lite längre. Alternativt kan du torka handdukarna naturligt i luften om du har tid och utrymme.

Om du använder en torktumlare, tänk på att överdriven värme kan krympa bomullsfibrer, vilket gör handdukarna mindre effektiva för att absorbera fukt. Dessutom kan hög värme göra handdukarna styva och sträva, vilket kan vara obehagligt mot huden.

Ett tips är att ta ut handdukarna medan de fortfarande är lite fuktiga, snarare än att vänta tills de är helt torra. Detta kan hjälpa till att förhindra att fibrerna blir för hårda. Skaka sedan ut dem och häng upp dem för att låta dem lufttorka helt innan du använder dem igen.

/
/
/
Hem
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!